ADHD ja kalaöljy: uusi meta-analyysi

Runsaasti EPA-rasvahappoa sisältävä kalaöljy voi auttaa lasten tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriöön (ADHD), osoittaa uusi kymmenen tutkimusta ja 699 lasta käsittävä puolueeton meta-analyysi. Tulokset yllättivät tutkijat, jotka eivät olleet uskoneet kalaöljystä olevan hyötyä tässä yleisessä lastenpsykiatrisessa häiriössä.

ADHD on yleisin lasten psykiatrinen häiriö. Olen suositellut sen hoitoon ravintolisiä jo yli kymmenen vuotta, mutta lääketeollisuuteen sidoksissa olevat lastenspykiatrit ja ADHD-liitto ovat suhtautuneet asiaan nuivasti. Nyt puolueeton 10 tutkimusta ja 699 ADHD-lasta käsittävä meta-analyysi puoltaa EPAa sisältävän kalaöljyn antoa muun hoidon tukena. Tutkimuksissa annettiin kalaöljyä 7 viikosta 4 kuukauteen. Meta-analyysin päätekijä on lastenpsykiatrian apulaisprofessori Michael H. Bloch (Yale Child Study Center, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut, USA). Meta-analyysin tekoa rahoitti muiden muassa Yhdysvaltain terveysvirasto, NIH. Raportti on herättänyt laajaa kiinnostusta mediassa.

Erityisesti EPAa sisältävän kalaöljyn nauttiminen voi lieventää ADHD:n oireita, kuten tarkkaavuuden ja keskittymiskyvyn puutetta sekä ylivilkkautta. "En oikeastaan odottanut tällaisen ravintolisähoidon olevan ollenkaan tehokasta, joten tulokset yllättivät minut”, sanoo professori Bloch Medscape Medical Newsin haastattelussa 8.9.2011. Hän korostaa, että kalaöljyn käyttö on turvallinen lisähoito ja se sopii erityisesti perheille, jotka eivät halua antaa lapsilleen synteettisiä mielialalääkkeitä. Kalaöljy voi olla tehokasta erityisesti lievissä tapauksissa, Bloch toteaa.

Omega-3-valmisteiden tehossa on suuria eroja. Eri tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia, koska niissä on käytetty erilaisia valmisteita. Meta-analyysin mukaan kasviperäinen omega-3 (ALA, jota on esim. rypsi- ja pellavaöljyissä) ja kalaperäinen DHA olivat tehottomampia kuin kalaöljyn EPA-rasvahappo. Bloch ilmoittaa suunnittelevansa uutta 400 ADHD-lapsen tutkimusta saadakseen ”lopullisen vastauksen” kysymykseen, mikä on kalaöljyn hyöty ADHD:ssa.

Tutkimusta rahoittivat: National Institutes of Health, National Center for Research Resources, National Institute of Mental Health, American Psychiatric Institute for Research and Education/Eli Lilly and Co Psychiatric Research Fellowship, American Academy of Child and Adolescent Psychiatry/Eli Lilly and Co Pilot Research Award, Trichotillomania Learning Center sekä National Alliance for Research on Schizophrenia and Depression. Tutkijoilla ei ollut taloudellisia sidoksia kalaöljyteollisuuteen.

Bloch MH, Quawasmo A. Omega-3 Fatty Acid Supplementation for the Treatment of Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Symptomatology: Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. Published online August 16, 2011. Abstract