Terveet syövät turhaan kolesterolilääkkeitä

Norjalaiset Haukelandin yliopistoklinikan sydänlääkärit kiinnittävät mediassa huomiota siihen, että terveet iäkkäät norjalaiset syövät turhaan statiineja enemmän kuin koskaan. Kardiologit kehottavat terveyskeskuslääkäreitä lopettamaan yli 65-vuotiaiden kolesterolimittaukset ja -lääkityksen. Niistä ei ole hyötyä, he sanovat.

Kolesterolilääkkeet ovat tämän planeetan kukoistavin bisnes. USA:ssa ja Isossa-Britanniassa 14 prosenttia terveistä aikuisista käyttää kolesterolia alentavia statiineja. Suomessa niitä syö jo 700 000 ihmistä (noin 17 % aikuisväestöstä). Norjan reseptirekisterin tiedot kertovat, että lähes joka kymmenes norjalainen (452 000 ihmistä) söi vuonna 2009 kolesterolilääkkeitä, joista lääketeollisuus kääri 532 miljoonaa kruunua. Vuodesta 2004 vuoteen 2009 käyttö lisääntyi 48 %. Yli 60-vuotiaista norjalaisista 28 prosenttia ja yli 70-vuotiaista 39 prosenttia syö kolesterolilääkkeitä. Ikäihmiset pelkäävät kohonnutta kolesterolia ja pyytävät lääkäreitä alentamaan sitä.

- Terveyskeskuslääkäreiden tulisi lopettaa kolesterolimittaukset 65-vuotta täyttäneiltä, elleivät he kuulu riskiryhmään, sanoo sydänprofessori Ottar Nygård Haukelandin ylipistoklinikan sisätautiosastolta. Terveiden 65-vuotta täyttäneiden ihmisten NNT (Number needed to treat) on 200. Toisin sanoen 200 ihmisen on syötävä kolesterolilääkkeitä kolme vuotta, jotta yksi heistä säästyy sydänkohtaukselta. Suhde on järjetön, katsovat sydänlääkärit.

- On mieletöntä mitata kaikkien kolesterolia. Se ei ole tarpeellista. Tiedämme, ettei kohonnut kolesterolilukema yksinään ole mikään sydänterveyden riskitekijä yli 65-vuotiailla, sanoo Espen Rostrup, Haukelandin yliopistosairaalan sydäntautiosaston lääkäri.

- Viime vuonna julkaistut tutkimukset osoittavat, että hiilihydraattien saannin vähentäminen lisää hyvää kolesterolia. Uskon että tutkimus tulee pakottamaan muutoksen tulevaisuuden ravitsemusohjeissamme, sanoo Espen Rostrup, Haukelandin yliopistoklinikan sydänosaston lääkäri.

Väärinkäsitys

- Norjalaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että aivan liian monet terveet ikääntyvät syövät kolesterolilääkkeitä ja kuvittelevat että se pidentää heidän elämäänsä. Tämä väärinkäsitys on pelottanut ikääntyviä syömään [turhaan] näitä lääkkeitä, sanoo Nygård.

Tuore puolueeton tutkimus, joka esitettiin viime viikolla [englantilaisessa] The Guardian –lehdessä, osoittaa, että kuolleisuus vähenee vain minimaalisesti, kun riskiryhmään kuuluvat ihmiset, joilla ei ole todettu sydänsairautta, syövät kolesterolilääkkeitä.

- Tässä väestöryhmässä voidaan välttää yksi kuolemantapaus, kun 200 ihmistä syö kolesterolia alentavia lääkkeitä kolme vuotta, sanoo tohtori Rostrup. Lääkärit korostavat, että näin riskiryhmään kuuluvilla ihmisillä on syytä käyttää näitä lääkkeitä. Tällöin on nähty hyvä vaikutus, hän lisää.

- Niille, joilla on perinnöllistä taipumusta sydän- ja verisuonitauteihin tai elävät epäterveesti, ovat ylipainoisia tai tupakoivat, voi kolesterolilääkkeillä olla positiivinen vaikutus. Näissä ryhmissä lääkkeitä käytetään liian vähän, sanoo Nygård.

"Lääketieteen suurin skandaali"

Sisätautilääkäri dosentti Uffe Ravnskov on kirjoittanut Ruotsissa useita kirjoja tästä aiheesta, ja julkaissut yli 100 artikkelia. Hän on The International Network of Cholesterol Skeptics -yhdistyksen perustaja ja puhemies.

- Kolesterolikampanja on nykyajan lääketieteen suurin skandaali. Kyse on rahasta. Lääkefirmat kuuluvat kaikkein menestyneimpään teollisuuden alaan koko maailmassa. Ja ne maksavat hyvin kaikille tutkijoille, jotka tukevat lääketeollisuutta, sanoo Ravnskov.

Kolesterolin pitoisuus [veressä] suurenee iän myötä, joten kaikki on kuten pitääkin. Se suojaa meitä sairauksia vastaan. Naisten kolesterolipitoisuus suurenee vaihdevuosien jälkeen.

- Ikääntyvät ihmiset, joiden kolesterolipitoisuus on suuri elävät pisimpään. Sen osoittaa yli 20 tutkimusta, sanoo Ravnskov. Yksi kolesterolimittaus ei kerro kovinkaan paljoa. Pelkästään stressaantuminen nostaa kolesterolia, hän lisää.

"Uskomme että ravitsemusohjeet muuttuvat"

Perinteisesti ravitsemussuosituksissa kehotetaan ehkäisemään [veren] kolestrolin kohoamista siten, että vältetään syömästä tyydytettyä rasvaa ja kolesterolia sisältävä ruokia. Mutta nyt useat tutkijat pitävät tärkeämpänä välttää nopeita hiilihydraatteja ja sokeria.

- Kolesteroli sinänsä on vähemmän tärkeää kuin se, kuinka se pakataan [lipoproteiineihin] ja kuljetetaan eri puolille kehoa. Tiedämme, että ravitsemus vaikuttaa tähän, mutta toisin kuin aikaisemmin on uskottu, sanoo Rostrup.

Nygård tukee

- [Haukelandin yliopistoklinikan] Sydäntutkimusosaston julkaisemattomat tutkimukset viittaavat siihen, ettei tyydytetyn rasvan syöminen lisää sydänpotilaiden sydäninfarktin riskiä, sanoo Nygård.

- Kolesterolilääkkeiden sivuvaikutuksia ovat muun muassa lihaskivut ja mahavaivat, toteaa Ravnskov.

- Statiinit voivat aiheuttaa lihasvaurioita, maksavaurioita ja harmaakaihia. Ne voivat myös lisätä syövän riskiä ja aiheuttaa impotenssia. Potilaat raportoivat myös, että he ovat masentuneet, tulleet hajamielisiksi ja nukkuvat huonosti. Lääkärit vähättelevät asiaa väittämällä näiden oireiden johtuvan vanhenemisesta, sanoo Ravnskov.

Hänen kirjansa "Kolesterolimyytti" poltettiin Suomen TV:ssä roviolla muutama vuosi sitten. MOT:n ohjelma Kolesterolipommi haastatteli Ravnskovia 25.10.2010.
Sprek 8.4.2011