D-vitamiinia rintasyövän tukihoitoon

D-vitamiini, 1250 mikrogrammaa viikossa, ehkäisee rintasyövän hoidossa käytettävien lääkkeiden aiheuttamia lihas- ja nivelkipuja, osoittaa uusi tutkimus (Washington University School of Medicine in St. Louis). D-vitamiini ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia. Kuten tästäkin tutkimuksesta nähdään, terveelle keskivertoväestölle annetut vitamiinien saantisuositukset eivät päde syöpäpotilaisiin.

Aineistona oli 60 rintasyöpäpotilasta, joita hoidettiin aromataasinestäjällä (anastrotsolilla). Tämä lääke on korvannut vanhemman tamoksifeenin, koska se (anastrotsoli) vähentää paremmin taudin uusimisen riskiä, mutta lääkkeen haittana ovat ikävät lihas- ja nivelkivut. Niitä saa noin puolet potilaista. Myös muut aromataasinestäjät, letorotsoli ja eksemestaani (Aromasin) aiheuttavat lihas- ja nivelvaivoja. Pitkäaikainen aromataasin estäjien käyttö lisää myös sydäntautien ja luunmurtumien riskiä. 

Apulaisprofessori Antonella L. Rastelli johti tutkimusta, joka julkaistiin Breast Cancer Research and Treatment -lehdessä. Tämä tutkimus lähti siitä, että yksittäiset aromataasin estäjiä saaneet potilaat olivat raportoineet syöpätautiopin apulaisprofessori Marie E. Taylorille, että D-vitamiini lievittää lääkkeen aiheuttamia kipuja. Tutkittujen potilaiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus oli (amerikkalaisittain) pieni. Puolet potilaista sai päivittäin 400 IU (10 µg) D2-vitamiinia ja sen lisäksi 50 000 IU (1 250 µg) kerran viikossa. Vitamiinihoitoa saanut ryhmä raportoi lihas- ja nivelkipujen, mielialan vaihteluiden ja muiden ongelmien arkiaskareissa vähentyneen.

"Suuri D-vitamiinannos näyttää olevan todella tehokas vähentämään muskuloskletaalisia kipuja, joita aromataasinestäjät aiheuttavat”, sanoo Rastelli. "D-vitamiinia saavat potilaat voivat paremmin, kun kivut poistuvat, joskus kokonaan. Näin potilaat sietävät lääkehoitoa paremmin. Miljoonat naiset saavat aromataasinestohoitoa maailmanlaajuisesti, ja meillä on [nyt] keino [D-vitamiini], jonka ansiosta sitä voidaan jatkaa pitempään”, Rastelli jatkaa. D-vitamiinihoito on turvallista, ja se suojaa myös luukatoa vastaan hän toteaa. Rastellin kolmen minuutin videohaastattelun voi katsoa alla olevasta linkistä.
Lähde: Washington University St Louis 26.7.2011