Crohnin taudin ravintolisähoitoa

Aloin hoitaa potilaitani ravintolisillä vuonna 1982. Joukossa oli myös monia Crohnin tautia potevia lapsia ja aikuisia. Useimmat heistä saivat ravintolisistä merkittävää apua. Nyt amerikkalaisen Vanderbilt-yliopiston tutkimus vahvistaa, että monipuolisesta ravintolisähoidosta on merkittävää apua tässä kiusallisessa suolistosairaudessa. Kelan tilastojen mukaan taudin ilmaantuvuus on kuitenkin nelinkertaistunut 20 viime vuoden aikana.

Muutkin tutkimukset ja käytännön kokemus ovat jo osoittaneet, että antioksidantit, pre- ja probiootit, D-vitamiini sekä kalaöljy ovat hyödyksi Crohnin taudissa. Tältä pohjalta Vanderbiltin yliopiston tutkijat testasivat erityisen ravintolisäcocktailin (IBDNF) vaikutusta Crohnin tautia sairastavilla potilailla.

Avoimeen tutkimukseen osallistui 28 potilasta, jotka kaikki olivat lääkehoidossa. Heille annettiin neljä kuukautta lääkityksen lisänä ravintolisähoitoa. Potilaiden verestä tehtiin useita analyysejä, joista nähtiin muun muassa rasvahappojen pitoisuus. Tutkimuksessa ei ollut lumetta saavaa verrokkiryhmää.

Kaksikymmentä potilasta noudatti ohjeita koko vaikutusjakson ajan. Sen loputtua havaittiin, että seerumin AA/EPA-suhde (omega-6-ryhmän arakidonihapon, AA suhde EPA-rasvahappoon, omega-3) oli pienentynyt merkitsevästi. Toisin sanoen omega-6/omega-3-suhde oli korjaantunut. Kymmenen potilaan EPA-pitoisuus oli noussut yli 2 prosentin (kaikista seerumin rasvahapoista). Näiden potilaiden Crohnin taudin vaikeusastetta osoittava indeksi CDAI oli pienentynyt merkitsevästi ja Inflammatory Bowel Disease Questionnaire (IBDQ) oli suurentunut verrattuna niihin potilaisiin, joiden EPA-pitoisuus oli jäänyt alle 2 %:n. Sekä CDAI etä IBDQ kuvastavat potilaiden hyvinvointia. Lisäksi seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) oli kohentunut kaikilla.

Ravintolisäcocktail kohentaa seerumin D-vitamiinin pitoisuutta ja parantaa Crohnin tautia potevien henkilöiden elämänlaatua, päättelevät tutkijat artikkelissaan.

Wiese DM, Lashner BA, Lerner E, et al. The effects of an oral supplement enriched with fish oil, prebiotics, and antioxidants on nutrition status in Crohn's disease patients. Nutrition in Clinical Practice 2011 Aug;26(4):463-73. PubMed