Rasvainen kalaruoka ehkäisee dementiaa

Runsas kalarasvan saanti ruoasta vähentää tylsistymisen riskiä, osoittaa yli 2300 miehen ja naisen viiden vuoden seurantatutkimus. Se esitettiin tällä viikolla Pariisissa pidetyssä Alzheimerin taudin tutkijoiden kongressissa (Alzheimer's Association International Conference). Tutkijat uskovat kalaöljyn omega-3-rasvahappojen ehkäisevän Alzheimerin tautia.

Tutkimusta johti neurologian apulaisprofessori Deborah Gustafson Göteborgin yliopiston neurotieteiden ja fysiologianlaitoksilta. Hankkeeseen osallistui 2363 yli 65-vuotiasta miestä ja naista, joista kellään ei ollut dementiaa seuruun alkaessa. He täyttivät 61-kohtaisen kyselylomakkeen, jolla tiedusteltiin ruokatapoja. Vastausten perustella tutkijat arvioivat rasvahappojen saantia. Koehenkilöt tutkittiin 1,5 vuoden välein. Neljän ja puolen vuoden kuluessa 406:lla todettiin dementia. Tulosten mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) saanti korreloi negatiivisesti dementiaan (mitä enemmän omega-3:a, sitä vähemmän dementiaa). Tutkijat kontrolloivat monia sekoittavia tekijöitä, kuten iän, sukupuolen, rodun, koulutuksen ja muiden sairauksien vaikutuksen.

Vaikka tässä tutkimuksessa ei annettu kalaöljyä ravintolisänä, Gustafson uskoo kalaruoan suojavaikutuksen perustuvan omega-3-rasvahappohin, EPAan ja DHA:han. Niillä on aivoja suojaavia kemiallisia ja biologisia ominaisuuksia. Omega-3:t ovat aivosolujen kalvojen rakennusaineita ja ne vaimentavat tulehdusta, joka voi vahingoittaa aivoja, hän lisää. Tutkimus on lähetetty julkaistavaksi lääketieteellisessä lehdessä.

Lähde: Webmed.com 20.7.2011