Berberiini ja HER2-positiivinen rintasyöpä

Berberiini tappaa rintasyöpäsoluja ja estää tautia leviämästä muualle elimistöön, osoittavat aikaisemmat tutkimukset. Uusi molekyylitutkijoiden raportti osoittaa, että berberiini vaimentaa HER2-positiivisten rintasyöpäsolujen kasvua ja auttaa niitä kuolemaan ohjelmoidusti. Lisäksi tutkimus osoittaa, että berberiini lisää taksolin tehoa HER2-rintasyöpäsoluissa. Berberiini on siten oiva luonnollinen apu rintasyövän hoitoon.

Berberiini on kasviperäinen yhdiste, jota on käytetty jo ainakin pari tuhatta vuotta kansanlääkinnässä Kiinassa, Intiassa, Koreassa ja Amerikan intiaanien keskuudessa. Berberiiniä tutkitaan vilkkaasti diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, mielenterveyshäiriöiden ja syövän ehkäisyssä ja hoidossa.

Rintasyöpä jaetaan HER2-positiiviseen ja -negatiiviseen tyyppiin. HER2 on syöpäsolun pinnalla sijaitseva valkuaisaine eli proteiini, jonka monistuman perusteella tauti on joko HER2-positiivinen tai -negatiivinen. Joka viides rintasyöpä on HER2-positiivinen. HER2-positiivinen potilas hyötyy tietyistä biologisista hoidoista (mm. taksolista) paremmin kuin HER2-negatiivinen.

Taksoli on solunsalpaaja, joka pysäyttää syöpäsolun jakautumisen. Taksoli löytyi alun perin lännenmarjakuusen (Taxus brevifolia) kaarnasta, mutta nykyään sitä valmistetaan muista luonnonaineista puolisynteettisesti.  Rintasyöpäpotilaan hoidossa taksolia tarvitaan vuoden aikana noin gramma. Kun kerran marjakuusesta löytyi rintasyöpää ehkäisevä yhdiste, ei ole lainkaan ihmeellistä, että myös berberis-suvun kasvien kuoresta ja juuresta löytyi toinen samanlainen aine. Nämä kaksi luonnonainetta tehostavat toistensa hoitovaikutuksia rintasyövässä.

Uusi tutkimus osoittaa, että berberiini voi olla terapeuttinen lisä HER2-positiivisessa rintasyövässä, päättelevät tutkijat.

Kuo HP, Chuang TC, Yeh MH, et al. Growth suppression of HER2-overexpressing breast cancer cells by berberine via modulating the HER2/PI3K/Akt signaling pathway. J Agric Food Chem. 2011 Jun 24. Epub ahead of print

Tästä uutisesta ja muistakin sivuillani olevista uutisista ja katsauksista saa ihan mielellään keskustella Facebook-sivullani.