D-vitamiini ehkäisee diabetesta

Kun D-vitamiinin pitoisuus seerumissa ylittää 82,5 nmol/l, vähenee tyypin 2 diabeteksen riski 25–40 %, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Se esitettiin perjantaina (23.6.2011) San Diegossa American Diabetes Associationin vuosikokouksessa, johon osallistui 13 000 diabeteslääkäriä. Raportti julkaistiin helmikuussa 2012 Diabetes Care -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 2 039 esidiabeetikkoa ja muuta ihmistä, joiden verensokeri oli koholla, mutta joille ei ollut vielä asetettu diabetes-diagnoosia. D-vitamiini näyttää olevan erityisen tehokasta juuri tässä ryhmässä, sanoi tutkimusta johtanut tohtori Anastassios Pittas (Tuftin yliopisto). Diabeteksen ehkäisy edellyttää kuitenkin, että S-D-25 nousee vähintään 82,5 nanomooliin litrassa (nmol/l). Yhdysvaltain endokrinologiyhdistys nosti äsken viitearvoiksi 75–150 nmol/l (lue uutinen). Suomessa keskiarvo on alle 40 nmol/l, mikä selittää osaltaan diabeteksen yleisyyttä.

Tutkijat eivät vielä osaa selittää varmasti, kuinka D-vitamiini ehkäisee diabetesta. D-vitamiini voi auttaa haimaa tuottamaan enemmän insuliinia, Pittas pohti. Tutkimus on herättänyt suurta huomiota mediassa, sillä diabetes on yleinen ja erittäin kallis kansantauti. Suomessa se maksaa miljardeja euroja vuosittain.

Jos eurooppalaisten S-D-25 nostettaisiin keskimäärin 100 nmoliin/l, mikä edellyttäisi 62,5 mikrogramman (µg) päivittäistä saantia, vähenisivät suorat terveydenhuollon kulut 11 % ja suorat + epäsuorat kulut 18 %, arvioi tohtori Pittas esitelmässään. Suomessa se voisi merkitä arviolta 2,5 miljardin euron säästöä vuodessa terveydenhuollon menoissa. Summa on sama kuin minkä hallitus yrittää nyt säästää tasapainottakseen valtion taloutta. Terveisiä Paula Risikolle ja Jutta Urpilaiselle!

Tutkimus tukee Melbournen yliopiston uutta raporttia, jonka mukaan pieni S-D-25-pitoisuus lisää diabeteksen riskiä. Tutkijat seurasivat 5200 alunperin tervettä ihmistä, joista 199 sairastui diabetekseen viidessä vuodessa. Pieni S-D-25-lukema (58 nmol/l) liittyi 57 prosenttia suurentuneeseen sairastumisen riskiin. Tulos puoltaa D-vitamiinin käyttöä ravintolisänä suurempina annoksina kuin on tarpeen luuston kannalta, kirjoittavat tutkijat Diabetes Care -lehdessä. Tutkimuksen uutisoi myös Reuters Health. Suomessa viranomaiset väittävät julkisuudessa, että 50 nmol/l riittää kaikille. Tutkimukset puhuvat aivan muuta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tulisi heti nostaa D-vitamiinin saantisuositus tutkimustiedon edelllyttämälle tasolle, noin 10-kertaiseksi nykyisestä. Terveisiä neuvottelukunnalle ja THL:n pääjohtaja Pekka Puskalle!

Startelegram 24.6.2011
Kuuntele ja katso Pittasin esitelmä (13:34 minuuttia)

Pittas AG, Nelson J, Mitri W, et al. Plasma 25-Hydroxyvitamin D and Progression to Diabetes in Patients at Risk for Diabetes: An ancillary analysis in the Diabetes Prevention Program Diabetes Care March 2012 35:565-573; published ahead of print February 8, 2012, doi:10.2337/dc11-1795