D-vitamiini tehostaa luukatolääkkeen vaikutusta

Suuri seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) – yli 82,5 nmol/l – tehostaa luukatolääkkeiden (bifosfonaattien) tehoa, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Se puoltaa huomattavasti viranomaissuosituista suurempaa D-vitamiinin käyttöä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, joille on määrätty luukatolääkettä. Suomessa viranomaiset ja lääkäriseura Duodecim uskottelevat yhä, että S-D-25 40–50 nmol/l muka riittäisi kaikille. Tieteelliset tutkimukset puoltavat huomattavasti suurempaa pitoisuutta (80–150 nmol/l).

Naisilla, joiden S-D-25 on yli 82,5 nmol/l, on 7-kertainen todennäköisyys saada luukaatoon apua bifosfonaateista (muihin naisiin verrattuna). Tohtori Richard Bockmanin työryhmän (Weill Cornell Medical College, New York City) havainto on merkittävä, sillä noin 30 % naisista ei reagoi lääkitykseen toivotulla tavalla. Heidän sanotaan olevan lääkkeille vastustuskykyisiä, lääkeresistenttejä. Itse asiassa syy siihen onkin usein D-vitamiini puute.

Bockmanin työryhmä tutki 160 postmenopausaalista naista, jotka käyttivät bifosfonaatteja (alendronaattia, risedronaattia tai tsoledronaattia) vähintään 1,5 vuotta. Aineistosta oli suljettu pois naiset, jotka käyttivät kortikosteroideja ja joilla oli metabolinen luustosairaus tai munuaistauti tai muu syy, jonka vuoksi he eivät sopineet analyysiin. Naiset luokiteltiin lääkkeeseen reagoiviin (responders) ja reagoimattomiin (non-responders). Nainen joutui jälkimmäiseen ryhmään, jos hänellä (lääkityksen aloittamisen jälkeen) ilmeni luunmurtuma, luuston tiheys pieneni yli 3 % tai luuston röntgentutkimus (DEXA) antoi toistuvasti huonon tuloksen. Lopulta 89 naista luokiteltiin reagoiviin ja 71 reagoimattomiin. Lääkeresistenteistä 54, 9 % ja lääkkeisiin reagoivista 16,8 % poti D-vitamiinin puutosta. Lääkkeisiin reagoimattomien naisten osuus oli seuraanlainen:

  • S-D-25 alle 50 nmol/l 83,3 %
  • S-D-25 50–75 nmol/l 77,8 %
  • S-D-25 75–100 nmol/l 42,3 %
  • S-D-25 yli 100 nmol/l 24,6%

"Seerumin pitoisuus 33 ng/l [82,5 nmol/] on ehdoton rajapyykki”, Bockman sanoi tiedotustilaisuudessa”. Sen rajan alapuolella suuri joukko potilaista ei reagoi lääkkeeseen. Bockman kehotti lääkäreitä optimoimaan potilaittensa seerumin D-vitamiinin pitoisuuden, jotta bifosfonaattihoidosta saadaan maksimaalinen hyöty. Hänen työryhmänsä tutkimus esitettiin tällä viikolla Yhdysvaltain endokrinologien yhdistyksen (The Endocrine Societyn) kokouksessa Denverissä.

Medpagetoday 10.6.2011

Shieh A, et al . Vitamin D insufficiency is associated with decreased bisphosphonate response. ENDO 2011; Abstract P1-228.

Tohtoi Tolosen kommentti

Suomen Reumaliitto on ajasta jäljessä suositellessaan osteoporoosin ehkäisyyn ja hoitoon yli 70-vuotiaille naisille D-vitamiina vain 15 mikrogrammaa (µg) päivässä. Viranomaissuosituskin on jo 20 µg/vrk. Bockmanin työryhmän uuden tutkimuksen valossa etenkin luukadosta kärsivien naisten D-vitamiinin tarve on pikemminkin yli kuin alle 100 µg päivässä. Siihen viittaa myös uusi sveitsiläisten reumalääkäreiden tutkimus.