Rasvainen ruoka ei tuki valtimoita

Vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa syödään reilusti rasvaa ja valkuaista, ei tuki valtimoita, ilmenee USA:n johtavan sairaalan tutkimuksesta. Tulokset esitettiin American College of Sports Medicine –kokouksessa Denverissä. Hiilihydraatteja vähentäneet ihmiset laihtuivat keskimäärin viisi kiloa, eivätkä heidän valtimonsa olleet sen jäykempiä kuin vähärasvaisella ruokavaliolla olleiden verrokkien, kertoi tohtori Kerry Stewart Johns Hopkins -sairaalasta.

Suomessakin monet perinteisiä ravitsemussuosituksia antavat tahot ovat ilmaisseet huolestumisensa siitä, että rasvaa sisältävä VHH-dieetti voisi olla haitallinen valtimoiden terveydelle. Kuitenkin jo useat tutkimukset ja käytännön kokemus osoittavat, että VHH-ruokavalio voi alentaa kohonnutta verenpainetta, kolesterolia, triglyseridejä ja verensokeria, jolloin valtimo- ja sydänterveys kohenevat.

Tutkimukseen osallistui 55 ylipainoista tai lihavaa henkilöä, iältään 30–60 vuotta. Kenelläkään heistä ei ollut valtimo- eikä sydäntautia eikä niiden biomarkkereita. Kaikki osallistuivat ohjattuun kuntoiluun tunnin ajan kolmena päivänä viikossa. Koehenkilöt arvottiin joko VHH- tai vähärasvaista ruokavaliota noudattaviin ryhmiin. Niissä mitattiin valtimoiden jäykkyyttä ja muita verisuoniterveyttä osoittavia seikkoja. Vähintään 5 kiloa laihtui 23 VHH-ryhmäläistä (28:sta) ja 23 vähärasvaista ruokavaliota noudattaneista (27:stä). VHH-dieetillä olleet laihtuivat 5 kg 45 päivässä ja muut 70 päivässä.

Valtimoiden jäykkyydessä ja endoteelin toiminnassa ei havaittu eroja ryhmien kesken. Rasvaisen aterian jälkeen valtimoissa ei havaittu mitään haitallisia muutoksia. Laihdutus hyödyttää valtimoterveyttä riippumatta siitä, millä ruokavaliolla tulos saavutetaan, tulkitsee tohtori Stewart. Hän mainitsi myös toisen tutkimuksen, jossa koehenkilöt söivät 55 grammaa rasvaa sisältävän 900 kilokalorin aterian, eikä siinäkään havaittu mitään haitallisia muutoksia valtimoiden endoteelissa. Itse asiassa tällaiset ateriat vähensivät valtimoiden jäykkyyttä 16 prosenttia. Tutkijat eivät osaa selvittää, millä biokemiallisilla mekanismeilla se tapahtui, mutta he aikovat tutkia asiaa.

Ulkopuoliset kommentaattorit kaipaavat pitkäkestoisempia tutkimuksia VHH-dieeteistä. "Olisi mukava saada tietää, minkälaisia rasvoja Stewartin työryhmän VHH-dieetti sisälsi. Kertatyydyttyneet ja omega-3-rasvat ovat terveellisempiä kuin tyydyttyneet rasvat”, kommentoi tohtori Carl Lavie (University of Queensland, New Orleans), joka ei osallistunut tutkimukseen. Stewart lupaa selvittää rasvojen laatua, ja tutkijoina toimineet ravitsemusterapeutit tulevat ohjaamaan koehenkilöitä jatkossa terveellisten rasvojen käytössä. Hän lisää, että tulokset voivat hälventää lääkäreiden [ja ravitsemustieteilijöiden aiheetonta] huolta VHH-dieetin terveellisyydestä. 

Lähde: ABC News 1.6.2011