Masennus, neuroinflammaatio ja kalaöljy

Olen puhunut ja kirjoittanut jo ainakin kymmenen vuotta siitä, että masennus on biologinen sairaus, jossa myllertää hiljainen krooninen tulehdus, neuroinflammaatio. Siksi masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa kannattaa käyttää kalaöljyä, eritoten E-EPAa. Uudet psykiatrien ja neurologien tutkimukset tukevat tätä näkemystä masennuksen biologisesta luonteesta.

Aiheesta on juuri julkaistu uusi kirjallisuuskatsaus. Sille antaa erityistä painoarvoa se, että sen julkaisijat toimivat Australian johtavissa aivosairauksien tutkimuslaitoksissa: Brain Sciences Institute, Life and Social Sciences, Swinburne University, Melbourne, National Stroke Research Institute, Florey Neuroscience Institutes, School of Allied Health, La Trobe University (Pascoe ym. 2011).

Tutkijat korostavat ravitsemushoidon, eritoten kalaöljyn omega-3-rasvahappojen käytön, merkitystä masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Myös hapetusstressi saa ansaitsemaansa huomiota: masennukseen liittyy aivosolujen (neuronien) kuolema, apoptoosi, jonka ajatellaan välittyvän eksitotoksisiteetista ja vapaista radikaaleista, joita ilmaantuu aivoihin heti tulehduksen ja/tai verenkiertohäiriön jälkeen. Ne lisäävät esimerkiksi aivohalvauspotilaan masentumisen todennäköisyyttä. 

Mukana kuvassa on liian suuri omega-6/omega-3-suhde, joka ruokkii neuroinflammaatiota. Sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa kalaöljyllä, erityisesti E-EPAlla, joka on monien psykiatrien mielestä kalaöljyn ainoa antidepressiivinen omega-3-rasvahappo. Se on myös anti-inflammatorinen ja antioksidatiivinen aine eli se ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa sekä vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä että neuroinflammaatiota.

Kaksi muutakin uutta neuropsykiatrian alaan kuuluvaa artikkelia puoltaa kalaöljyn käyttöä aivojen suojaamisessa, muun muassa aivohalvauksessa sekä Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa (Zhang ym. 2011, Bartzokis 2011). Kanadalaiset ravitsemustieteilijät suosittavat eläinkokeiden perusteella kalaöljyä neuroinflammaation ehkäisyyn ja hoitoon (Trépanier ym. 2015).

Pascoe MC, Crewther SG, et al. What you eat is what you are – A role for polyunsaturated fatty acids in neuroinflammation induced depression? Clinical Nutrition 2011 E-pub ahead of print

Zhang W, Li P, Hu X, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids in the brain: metabolism and neuroprotection. Frontiers in Bioscience 2011 Jun 1;17:2653-70. Abstract

Bartzokis G. Neuroglialpharmacology: white matter pathophysiologies and psychiatric treatments. Frontiers in Bioscience. 2011 Jun 1;17:2695-733. Abstract

Trépanier MO, Hopperton KE, Orr SK, Bazinet RP. N-3 polyunsaturated fatty acids in animal models with neuroinflammation: An update. European Journal of Pharmacology. 2015 May 30. pii: S0014-2999(15)30043-1. doi: 10.1016/j.ejphar.2015.05.045.