Stressi, alkoholismi, mielenterveys ja kalaöljy

Kalaöljyllä on positiivinen vaikutus stressiin, alkoholismiin ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, ilmenee Indianan yliopistossa hiirillä tehdystä geenitutkimuksesta. Se puoltaa kalaöljyn käyttöä täydentävänä hoitona näissä ja muissakin psykiatrisissa häiriöissä. Tehokkaimpia valmisteita ovat uuden polven etyyliesteröidyt kalaöljyt, joissa on suuri omega-3-pitoisuus.

"Kalaöljyn omega-3-rasvahappoja on ehdotettu lisähoidoksi mielenterveysongelmiin", toteaa psykiatrian apulaisprofessori Alexander B. Niculescu, joka johti tutkimusta. Omega-3-rasvahapot eivät aiheuta myrkytyksiä, sikiövaurioita eikä muitakaan lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia. Näin ollen omega-3:t sopivat hyvin myös lapsille ja hedelmällisessä iässä oleville naisille, jopa raskauden ja imetyksen aikana, Niculescu korostaa. Hänen työryhmänsä selvitti DHA-rasvahapon vaikutuksia hiirten käytökseen ja geenien toimintoihin aivoissa.

Tutkimus tehtiin geneettisesti muokatuilla hiirillä, jotka sairastuvat stressiin, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja siihen liittyvään alkoholismiin. Tulosten mukaan DHA normalisoi hiirten poikkevaa käytöstä ja korjaa aivojen biokemiallisia häiriöitä. DHA näyttää olevan naisilla antidepressiivinen (masennusta ehkäisevä), mutta miehillä antimaaninen (maniaa ehkäisevä), Niculescu toteaa.

Hämmästyimme, kuinka DHA vaikuttaa aivoissa samalla tavalla samoihin geeneihin kuin mielialalääkkeet”, Niculescu toteaa. Yllättävänä lisäseikkana kävi ilmi, että DHA:ta saaneiden hiirten alkoholinhimo väheni. ”Nämä kaksisuuntaista mielialahäiriöitä potevat hiiret rakastavat alkoholia. DHA:ta saaneet hiiret joivat paljon vähemmän, ja niiden alkoholista johtunut poikkeava käytös normaalistui. Tämä on aivan uusi havainto. Varmistimme sen vielä alkoholismiin taipuvaisilla P-rotilla, ja saimme samanlaiset tulokset”, Niculescu kertoo. P-rottia käytetään yleisesti alkoholismin eläinmallin tutkimisessa.

Niculescu uskoo omega-3-rasvahappojen voivan auttaa kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja alkoholismin ehkäisyssä ja hoidossa. Lisäksi DHA voi auttaa psykooseissa, kiputiloissa ja päihdeongelmissa. Kaikki [ihmiset] eivät kuitenkaan reagoi samalla tavalla rasvahappohin, Niculescu huomauttaa. Seuraavaksi työryhmä aikookin tutkia asiaa ihmisillä.

”Tutkimuksemme puoltaa omega-3-rasvahappojen, etenkin DHA:n käyttämistä stressissä, kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä, alkoholismissa ja muissa psykiatrisissa tiloissa”, kirjoittavat tutkijat arvostetun kustantamon Nature Publishing Groupin lehdessä Translational Psychiatry. Artikkelissa on peräti 221 kirjallisuusviitettä linkkeineen alkuperäisiin töihin. Tekstin voi lukea kokonaisuudessaan alla olevista linkeistä (html ja pdf).

Le-Niculescu H, Case NJ, Hulvershorn L, et al. Convergent functional genomic studies of omega-3 fatty acids in stress reactivity, bipolar disorder and alcoholism. Translational Psychiatry 1, e4 (26 April 2011) doi:10.1038/tp.2011.1 [html] [pdf], Supplementary information.