Uusi "ultrapaha" kolesteroli

Kokonais- ja LDL-kolesterolin lukemat eivät kerro juuri mitään valtimotaudin ja sydänkohtauksen vaarasta. Sitä vastoin LDL-kolesterolin hapettunut (ox-LDL) ja sokeristunut (AGE-LDL) muoto voivat lisätä valtimotaudin riskiä ja pahentaa sen kulkua. Englantilaisen Warwickin ylipiston tutkijat ovat nyt löytäneet uuden ”ultrapahan” LDL-kolesterolin sokeristuneen muodon, metyyliglyoksaalia sisältävän MGmin-LDL:n, joka on hanakka takertumaan valtimon sisäseinämään ja on siksi erityisen haitallista ikääntyville tyypin 2 diabeetikoille. Kuten tiedetään diabeetikot ovat suurin sydänkohtausten riskiryhmä.

Sokerimolekyylejä sisältävän MGmin-LDL:n "äiti" on kokeellisen biologian apulaisprofessori Naila Rabbani. Löytö on erityisen tärkeä diabeetikoille, sillä MGmin-LDL on yleinen henkilöillä, joiden veren sokeripitoisuus on suurentunut. MGmin-LDL on molekyylikooltaan pienempi ja tiheämpi kuin tavallinen, vaaraton LDL (jota Suomenkin laboratorioissa mitataan). MGmin-LDL takertuu hanakasti valtimoiden sisäseinämiin, ja alkaa muodostaa siihen ahtauttavaa paakkua, plakkia. Paakun kasvaessa valtimon läpimitta pienenee ja verenvirtaus heikkenee. Suonen tukkiutuminen aiheuttaa salpauspesäkkeen eli infarktin. Paakku voi myös revetä ja lähettää verenkiertoon palasia, jotka voivat tukkia ohuen valtimon sydämessä tai aivoissa. Seuraus voi olla sydäninfarkti tai aivohalvaus.

Tutkijat lisäsivät laboratoriossa sokerimolekyylejä ihmisen tavalliseen LDL-molekyyliin, jolloin syntyi MGmin-LDL. Tutkivat selvittivät sen sen vuorovaikutusta elimistön muiden molekyylien ja metformiinin kanssa.  Metformiini on tyypin 2 diabeteksen peruslääke, joka saattaa estää tavallisen LDL:n sokeristumista. Havainto selittää, miksi metformiini voi ehkäistä diabeetikon sydän- ja verisuonitauteja. Myös eräät ravintolisät, kuten karnosiini, estävät metyyliglyoksaalin syntyä ja siten LDL:n sokeristumista ja muuttumista MGmin-LDL:ksi. Myös berberiini vähentää veren sokeria yhtä tehokkaasti kuin metformiini ja ehkäisee siten myös MGmin-LDL:n syntyä.

"Tutkimuksemme auttaa ymmärtämään kuinka tämä [sokeristunut] kolesteroli voi aiheuttaa sydänkohtauksia diabeetikoilla ja ikääntyvillä ihmisillä", sanoo Naila Rabbani. "Seuraavaksi pyrimme ehkäisemään tämän vaarallisen kolesterolin syntyä potilaiden valtimoissa", hän lisää.

Britannian Sydänliiton neuvonantaja tohtori Shannon Amoils kommentoi Daily Mailille, että uusi havainto antaa mahdollisen selityksen sille, että diabeetikoille kehittyy niin usein sepelvaltimotauti. Tohtori Rabbanin työryhmä on ennenkin tutkinut kolesterolin hapettumista ja sokeristumista diabeetikoilla (Rabbani ym. 2010).

Daily Mail 27.5.2011

Rabbani N, Godfrey L, Xue M, et al. Glycation of low density lipoprotein by methylglyoxal increases atherogenicity – a possible contributor to increased risk of cardiovascular disease in diabetes. Diabetes, 2011. DOI 10.2337/db11-0085

Rabbani N, Chittari MV, Bodmer CW et al. Increased Glycation and Oxidative Damage to Apolipoprotein B100 of LDL Cholesterol in Patients With Type 2 Diabetes and Effect of Metformin. Diabetes 2010;50: 1038–1045 Free Full Text pdf