Nivelvaivat ja karnosiini

Olen suositellut karnosiinia ravintolisänä muun muassa nivelreumaa ja nivelrikkoa poteville ihmisille. Nyt aiheesta on julkaistu uutta tutkittua tietoa Slovakiasta ja Kanadasta. Tulokset puoltavat karnosiinin käyttöä nivelvaivojen ehkäisyssä ja lisähoitona.

Slovakian tiedeakatemia on tutkinut karnosiinin ja eräiden muiden ravintolisien ja metotreksaattilääkityksen yhteisvaikutusta nivelreumassa. Tutkijat pitävät ravintolisä suositeltavia, etenkin kun nivelreumaa pitää lääkitä myrkyllisillä lääkkeillä useita vuosikymmeniä. Ravintolisät vähentävät lääkkeiden sivuvaikutuksia ja vaimentavat hapetusstressiä ja inflammaatiota.

Tutkitut ravintolisät olivat karnosiini, ubikinoni (Q10), stobadiinipalmitatti, pinosylviini ja pterostilbeeni. Ravintolisät vähensivät hapetusstressiä ja tulehdusta. Vaikutus oli sitä, mitä useampaa yhdistettä annettiin samanaikaisesti.

"Löydökset osoittivat antioksidanttiyhdisteiden hyödyt kun niitä annettiin yhdessä metotreksaatin kanssa", päättelevät tutkijat.

Myös kanadalaiset ortopedit ovat tutkineet karnosiinin vaikutusta nivelrikkoon ja niveltulehdukseen. Tulosten mukaan karnosiini suojaa nivelpintoja.

Tutkimukset ja käytännön kokemukset puoltavat karnosiinin käyttöä nivelten suojaamisessa. Karnosiini ei aiheuta mitään sivuvaikutuksia. Itse otan aamuisin noin 1000 mg karnosiinia.

Bauerová K, Poništ S, Mihalová D,et al. Utilization of adjuvant arthritis model for evaluation of new approaches in rheumatoid arthritis therapy focused on regulation of immune processes and oxidative stress. Interdisciplinary Toxicology 2011 Mar;4(1):33-9. Abstract

Drafi F, Bauerova K, Valachova K, et al. Carnosine inhibits degradation of hyaluronan induced by free radical processes in vitro and improves the redox imbalance in adjuvant arthritis in vivo. Neuro Endocrinoligy Letters . Neuro Endocrinol Lett. 2010;31 Suppl 2:96-100. Abstract