D-vitamiini voi antaa syöpäpotilaalle lisää elinpäiviä

D-vitamiini voi parantaa syöpäpotilaan ennustetta, raportoivat syöpälääkärit (onkologit) esittävät ensi viikolla alkavassa kongressissa. He esittävät uutta näyttöä siitä, että D-vitamiinilisä lisää syöpäpotilaiden elinpäiviä, kertoo Daily Express tänään.

Tiedot tukevat aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan D-vitamiini ehkäisee monia syöpätauteja (mm. rinta- ja suolistosyövät) ja voi parantaa niiden ennustetta. Uusi raportti koskee ihosyöpää sairastavia potilaita.

Tulosten mukaan halpa D-vitamiinivalmiste voi olla yhtä tehokas kuin tuhansia euroja maksava käypä hoito, sanoo syöpätautiopin professori Angus Dalgleish (St George’s Hospital, Tooting, South West London). D-vitamiinin antaminen potilaille, joiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on pieni, parantaa heidän ennustettaan jopa odotettuakin paremmin, hän lisää.

En hämmästyisi, vaikka D-vitamiini osoittautuisi hyödyllisemmäksi taudin uusimisen ehkäisyssä kuin £10,000 vuodessa maksavat lääkkeet", hän sanoo. Hän viittaa interferonihoitoon, josta on kovin vähän hyötyä.

Nebraskan Creighton-yliopiston syöpäprofessori Joan Lappe esittää näyttöä siitä, että D-vitamiini- ja kalkkilisä parantavat dramaattisesti syöpäpotilaiden eloonjäämisen ennustetta.

Yhdysvalloissa monet syöpälääkärit antavat jo potilailleen D-vitamiinia 1250 mikrogrammaa (µg) viikossa, mikä vastaa 175 µg päivää kohti laskettuna. Suomessa väestölle annettu saantisuositus on vain 7,5 µg (yli 60-vuotiaile 20 µg/vrk). Se perustuu pelkästään luukadon ehkäisyyn, eikä suosituksessa ole otettu lainkaan huomioon D-vitamiinin muita terveysvaikutuksia.