Näin D-vitamiini auttaa psoriin ja atopiaan

D-vitamiini parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja voi auttaa psoriin ja atooppiseen ihottumaan, kertoo saksalaisen Ludwig-Maximillian-yliopiston tutkimus (Science Translational Medicine 11.5.2011). Se antaa uskottavan biokemiallisen selityksen käytännön kokemuksille, joita monet suomalaiset psoriaatikot ja allergikot ovat kertoneet julkisuudessa alettuaan nauttia D-vitamiinia paljon suurempina annoksina kuin mitä viranomaiset suosittelevat.

D-vitamiini lisää katelisidiini-nimisen peptidin sitoutumista soluliman DNA:han, jolloin häiriintynyt immuunijärjestelmä alkaa toimia paremmin. Se estää psoriasista ja atopiaa laukaisevia tekijöitä, muun muassa tulehdussytokiinia nimeltään interleukiini-1β (IL-1β), jolla on keskeinen rooli tulehduksellisten ihotautien, kuten psorin ja atopian synnyssä. Inflammasomit aktivoivat IL-1β:n, selittävät saksalaistutkijat. 

"Löysimme uuden tulehdusta aiheuttavan solujen viestintäreitin, joka auttaa meitä ymmärtämään, kuinka D-vitamiinihoito toimii", tulkitsee tutkimusta johtanut tohtori Jürgen Schauber WebMD:n haastattelussa. 

Vaikka psorin kaikki syytekijät eivät ole vielä tiedossa, nyt uskotaan että ihoon muodostuu hilseileviä läikkiä siksi, että immuunisolut pitävät terveitä soluja vaarallisina ja hyökkäävät niitä vastaan aktivoimalla inflammasomi-nimisiä valkuaisainekomplekseja, selittävät tutkijat. He analysoivat psoriaatikoilta ja terveiltä verrokeilta otettujen ihonäytteiden geenejä. Tällöin kävi ilmeiseksi, että äskettäin löydettyä proteiinia AIM2 koodaava geeni oli yliaktiivinen psoriaatikoiden, mutta ei verrokkien ihon keratinosyyttisoluissa. AIM2 on avaintekijä tulehdusta aiheuttavan inflammasomin toiminnassa, tulkitsee Schrauber. D-vitamiinin tuottama katelisidiini sammuttaa ihon tulehdusreaktiota ja tappaa bakteereita (joita ihon raapinen aiheuttaa).

D-vitamiinia sisältävä ihovoide ja UVB-valo edistävät D-vitamiinin syntyä ihossa, jolloin katelisidiinin tuotanto ja DNA estävät inflammasomin aktivoitumisen. D-vitamiinia sisältävä ihovoide parantaa oireita noin 50–60 prosentilla ja UVB-valo 70 prosentilla psoriaatikoista. Myös suun kautta tai injektiona otettu D-vitamiini auttaa monia psoriaatikoita ja atoopikkoja, mutta annoksen tulee olla huomattavan suuri, usein yli 100 mikrogrammaa päivässä.

Tutkimus on herättänyt mielenkiintoa kautta maailman. Henry Lim, detroitilaisen Henry Ford Hospitalin ihotautien ylilääkäri kommentoi, että  tulos auttaa ymmärtämään D-vitamiinin vaikutusta psorissa. “Olemme antaneet tätä hoitoa jo kauan, mutta emme ole täysin ymmärtäneet, miksi se toimii. Tämä on yksi mahdollinen mekanismi", hän sanoo WebMD:lle.

WebMD

Dombrowski Y, Peric M, Koglin S, et al. Cytosolic DNA Triggers Inflammasome Activation in Keratinocytes in Psoriatic Lesions. Sci Transl Med 11 May 2011 3:82ra38. DOI:10.1126/scitranslmed.3002001