Etyyliesteröity kalaöljy alentaa triglyseridejä

Uusi japanilainen tutkimus vahvistaa, että etyyliesteröity kalaöljy, joka sisältää joko pelkkää E-EPAa tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää, alentaa veren kohonneita triglyseridejä. Niitä pidetään kolesterolia tärkeämpinä sydän- ja valtimotautien riskitekijöinä. E-EPAn etuna on myös se, ettei se suurenna seerumin LDL-kolesterolin pitoisuutta (Fares ym. 2014).

Satunnaistetussa 3. vaiheen kliinisessä kaksoissokkotutkimuksessa annettiin joko lumetta tai puhdasta E-EPAa tai E-EPA + E-DHA -kalaöljyä henkilöille, joiden seerumin triglyseridit olivat kohonneet. E-EPAn päiväannos oli 1800 mg ja E-EPA + E-DHA:n päiväannos oli 2 tai 4 grammaa. E-EPAn annos, 1800 mg/vrk, on Japanin terveysministeriön hyväksymä ja Japanissa yleisesti tutkittu ja käytetty annostelu. E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää käytetään ja myydään Yhdysvalloissa kohonneiden triglyseridien alentamiseen, jolloin päiväannos on 4 grammaa.

Tutkimus käsitti 600 henkilöä, joiden triglyseridit olivat koholla. Koehenkilöt jaettiin kolmeen 200 henkilön ryhmään. Ne saivat eri kalaöljyjen vaihtoehtoja päivittäin 3 kuukautta. Vaikutus triglyserideihin oli yhtä hyvä 1,8 grammalla E-EPAa ja 2 grammalla E-EPAn ja E-DHA:n  yhdistelmää. Suurin teho saatiin 4 grammalla E-EPA + E-DHA:ta. Kalaöljy ei vaikuttanut merkittävästi kolesteroliarvoihin. Sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Tutkimuksen teettivät Japanin suurin lääkeyritys Takeda Pharmaceutical ja Pronova BioPharma. Takeda osti juuri sveitsiläisen kilpailijansa Nycomedin 13,7 miljardilla dollarilla, kertoi The Financial Times 19.5.2011. Takeda on 12. suurin lääkefirma maailmassa. Se kertoo paljon siitä, kuinka näinkin iso lääkejätti uskoo etyyliesteröityyn kalaöljyyn. Japanilaiset sydänlääkärit osoittivat kliinisessä kokeessa, ettei etyyliesteröity kalaöljy suurenna seerumin kolesterolin pitoisuutta, vaan päinvastoin vähentää haitallista sd-LDL-kolesterolia (Tatsuno ym. 2015).

Irlannissa tehtiin suuri tutkimus, jossa osoitettiin, että E-EPA alentaa tehokkaasti kohonneita triglyseridejä. Kalaöljy lisättiin huhtikuussa 2009 Suomessa veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksen, jonka mukaan lääkäreiden tulisi hoitaa potilaitaan. Suosituksessa ei sanota, mitä kalaöljyä tulisi käyttää. Tutkimukset puhuvat kuitenkin vahvojen etyyliesteröityjen valmisteiden puolesta.

Tässä tutkittu kalaöljyvalmiste (E-EPA +E-DHA) on myynnissä lääkkeenä Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa, joissa sitä määrätään täydentävänä hoitona myös sydäninfarktin uusimisen ehkäisyyn. E-EPA on ollut yleisessä käytössä Japanissa jo yli 25 vuotta. Suomessa E-EPAa ja E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmiä saa ravintolisänä. Uusien tutkimusten mukaan pelkkä E-EPA alentaa triglyseridejä paremmin kuin E-EPA+E-DHA.

Näin kalaöljy alentaa kohonneita triglysderidejä:
1. lipoproteiinilipaasin aktiivisuus lisääntyy, jolloin VLDL:ään sitoutuneet truiglyseridit hydrolysoituvat

2. maksan valmistama VLDL vähenee, kun kalaöljy vaimentaa apoB:n tuotantoa

3. maksan glykogeeni. ja rasvahapposyntetaasin aktiivisuus vähenee, jolloin maksa valmistaa vähemmän triglyseridejä

 4. rasvahappojen hapetus peroksimeissa ja mitokondrioissa vähenee kun PPARα/δ aktivoituu.

Clinical Trials. Pharmaceutical Business

Fares H, Lavie CJ, DiNicolantonio JJ,et al. Icosapent ethyl for the treatment of severe hypertriglyceridemia. Therapeutics and Clinical Risk Management. 2014 Jun 24;10:485-92. doi: 10.2147/TCRM.S36983. eCollection 2014.
Tatsuno I, Kudou K, Kagawa T. Effect of TAK-085 on Low-density Lipoprotein Particle Size in Patients with Hypertriglyceridemia: A Double-blind Randomized Clinical Study. Cardiovascular Therapeutics. 2015 Jul 29. doi: 10.1111/1755-5922.12146. [Epub ahead of print]

Uusia katsauksia 2019:

Current Opinion on Clinical Nutrition and Metabolic Care -lehden pääkirjoitus uusista omega-3-tutkimuksista kardiologiassa
Jia X, Kohli P, Virani SS. Omega-3 Fatty Acid and Cardiovascular Outcomes: Insights From Recent Clinical Trials. Review. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 10;21(1):1. doi: 10.1007/s11883-019-0763-0.
Preston Mason R. New Insights into Mechanisms of Action for Omega-3 Fatty Acids in Atherothrombotic Cardiovascular Disease. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 12;21(1):2. doi: 10.1007/s11883-019-0762-1. Free Full Text