Ravintolisäyhdistelmä lujittaa naisten luustoa

Ravintolisänä nautittu berberiinin, D3- ja K1-vitamiinien ja humalan yhdistelmä lujittaa vaihdevuodet ohittaneiden, metabolista oireyhtymää potevien naisten luustoa, ilmenee uudesta tutkimuksesta (Nutrition Research 2011). Tutkimus esitetään myös 25.5.2011 Bone & Joint Health virtuaalikonferenssissa, jonka järjestää NutraIngredients-USA.com. Raportti antaa uutta toivoa metaboliseen oireyhtymään liittyvän luukadon lääkkeettömään ehkäisyyn ja hoitoon.

Bostonin yliopiston satunnaistettuun 14 viikon tutkimukseen osallistui 51 naista, joita neuvottiin noudattamaan vähähiilihydraattista Välimeren ruokavaliota ja harrastamaan aerobista liikuntaa. Ryhmien ruokatavat eivät poikenneet merkittävästi toisistaan. Osalle naisista (n=25) annettiin lisäksi ravintolisiä kahdesti päivässä. Päiväannos sisälsi 200 mg berberiiniä, 400 mg humalan rho-isoalfahappoja, 25 mikrogrammaa (µg) D3-vitamiinia ja 1 mg K1-vitamiinia. Osa naisista (n=26) toimi verrokkeina. 45 naista noudatti ohjeita loppuun asti.

Ravintolisäryhmässä havaittiin 25 ja verrokeilla 21 prosentin väheneminen seerumin osteokalsiinin pitoisuudessa. Ero on tilastollisesti merkitsevä. Osteokalsiinia tulee verenkiertoon luuston hajotessa, joten ero kuvastaa ravintolisän luustoa suojaavaa vaikutusta. Lisäksi hoitoryhmän seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) suureni 25 %, kun taas verrokkien väheni 12 %. Ravintolisiä saaneessa ryhmässä osalla naisista lisääntyi myös insuliinikaltainen kasvutekijä-1 (IGF-1), joka aktivoi lihas- ja muiden solujen insuliinireseptoreja. Se parantaa insuliinin toimintaa. IGF-1:tä on tutkittu kliinisissä kokeissa, joissa se on alentanut "pitkää sokeria" eli glykohemoglobiinia (HbA1c) sekä tyypin 1 että 2 diabeetikoilla ja vähentänyt insuliinin tarvetta.

Metabolista oireyhtymää potee 40–50 prosenttia amerikkalaisista postmenopausaalisista naisista. Oireyhtymää luonnehtivat vyötärölihavuus, kohonneet verenpaine, verensokeri, triglyseridit sekä matala HDL-kolesteroli. Oireyhtymä johtaa usein tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen.

Estrogeeninin tuotanto vähenee menopaussissa ja sen jälkeen, jolloin elimistö alkaa tuottaa tulehdussytokiineja, jotka aiheuttavat kroonisen matala-asteisen tulehdustilan (inflammaation). Se puolestaan stimuloi luuta hajottavia osteoklasti-soluja, mikä johtaa luukatoon eli osteoporoosiin, selittävät tutkijat. Heidän mukaansa ravitsemuksella ja ravintolisillä on tärkeä merkitys sekä metabolisen oireyhtymän että luukadon ehkäisyssä ja jarruttamisessa. Aikaisemmat koe-eläimillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet muun muassa berberiinin ja humalan ehkäisevän luukatoa.

Tutkimus vahvistaa aikaisempia Etelä-Dakotan yliopiston farmasian laitoksen hiiritutkimuksia, joiden mukaan berberiini voi auttaa laihdutuksessa ja painonhallinnassa. Berberiinin laihduttava vaikutus perustuu siihen, että se säätää geenejä, jotka osallistuvat rasvasolujen (adiposyyttien) kertymiseen elimistöön, tulkitsevat farmakologit. Lukuisten muiden tutkimusten mukaan berberiini auttaa hallitsemaan sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa. Nyt julkaistut tulokset on raportoitu jo aikaisemmin toisessa tiedelehdessä (Journal of Bone and Mineral Metabolism) ja olen selostanut niitä otsikolla Berberiini ehkäisee luukatoa. On vain hyvä, että raportti ilmestyy nyt toisessakin tiedelehdessä ja herättää kiinnostusta mediassa.

Nutraingredients.com 4.5.2011

Lamb JJ, Holick MF, Lerman RH, et al. Nutritional supplementation of hop rho iso-alpha acids, berberine, vitamin D3, and vitamin K1 produces a favorable bone biomarker profile supporting healthy bone metabolism in postmenopausal women with metabolic syndrome. Nutrition Research 2011 Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.nutres.2011.03.016
Holick MF, Lamb JJ, Lerman RH, et al. Hop rho iso-alpha acids, berberine, vitamin D(3) and vitamin K (1) favorably impact biomarkers of bone turnover in postmenopausal women in a 14-week trial. Journal of Bone and Mineral Metabolism, 2009 Dec 19. Epub ahead of print