Foolihappo ehkäisee kuulon heikkenemistä

Foolihappo näyttää ehkäisevän ikäntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä, kertoo hollantilainen tutkimus. Foolihapon tarve vain on paljon suurempi (800 µg/vrk) kuin nykyinen suomalainen saantisuositus (300 µg/vrk) ja monen suomalaisen todellinen saanti (< 200 µg/vrk). Siksi foolihappoa kannattaakin ottaa pillerin muodossa.

Foolihapon päivittäinen saanti on kääntäen verrannollinen veren (ja aivojen) homokysteiinin määrään. Toisin sanoen, mitä vähemmän foolihappoa, sitä enemmän homokysteiiniä. Homokysteiini on hermoille, aivoille ja verisuonille myrkyllinen aminohappo, jota syntyy ihmisen aineenvaihdunnassa (pääasiassa liharuoan sisältämästä metioniini-nimisestä aminohaposta). Homokysteiini tuhoaa valkeaa aivoainesta, ja heikentä muistia. Monet neurologit ovat jo pitkään suositelleet, että ihmisten tulisi ottaa foolihappoa ravintolisänä, koska se vähentää mm. aivohalvauksen riskiä. Uuden tutkimuksen mukaan foolihappo ehkäise Alzheimerin tautia (Arch Neurol 2007). Nyt on tutkittu foolihapon vaikutusta ikääntyvien ihmisten kuuloon.

Tohtori Jane Durga työtovereineen tutki 728 henkilön – iältään 50–70 vuotta – kuulon muutoksia. Puolet koehenkilöistä sai kolme vuotta foolihappoa (800 mikrogrammaa päivässä, µg/vrk) ja puolet vastaavia lumetabletteja.

Kenelläkään tutkituista ei ollut mitään kuulovikaa kokeen alkaessa. Koska foolihapon uskotaan vaikuttavan siten, että se alentaa koholla olevaa veren homokysteiinipitoisuutta, tutkijat sulkivat tutkimuksesta pois sellaiset henkilöt, joiden veren homokysteiinipitoisuus oli alle 12 µmol/l. Fooliappoannos alensi homokysteiiniä keskimäärin 3 µmol/l. Kolmen vuoden kuluttua plaseboa saaneiden koehenkilöiden matalien äänten kuulokynnys oli heikentynyt merkitsevästi enemmän kuin foolihappoa saaneiden (0.1 dB). Korkeissa äänissä ei ilmennyt merkittäviä eroja.

Tohtori Robert A. Dobie (University of California at Davis) ehdottaa lehden pääkirjoituksessa, että jos muut tutkimukset vahvistavat nämä havainnot "saattaa keski-ikäisten kuulon [ja veren foolihapon] testaaminen selvittää, keitä kannattaa alkaa hoitaa tällä kustannustehokkaalla keinolla [foolihapolla]". Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä (2.1.2007) ja sitä selostetaan Reutersin terveysuutisissa.

Tutkijoiden haastattelu Health Dayssa
Foolihappo parantaa muistia
Foolihappo (800 µg/vrk) alentaa homokysteiiniä
Ajankohtainen foolihappo - katsausartikkeli
Homokysteiini - katsausartikkeli