Keski-iän ylipaino lisää dementian riskiä

Keski-iän ylipaino ja lihavuus lisäävät dementoitumisen riskiä myöhemmin elämässä, ilmenee Tukholman Karoliinisen Instituutin suuresta kaksostutkimuksesta. Sen julkaisi 3.5.2011 neurologien tärkein ammattilehti Neurology.

Aineistona oli 8 534 ruotsalaista kaksosta, joiden paino oli kirjattu silloin kuin he olivat keski-ikäisiä (keskimäärin 43-vuotiaita). Heistä 2 541 oli ollut tuolloin ylipainoinen (painoindeksi 25–30) tai lihava (painoindeksi yli 30). Tutkittujen mahdollinen dementia selvitettiin 30 vuotta myöhemmin. Alzheimerin tauti tai aivojen verenkiertohäiriöstä johtuva vaskulaarinen dementia diagnosoitiin 350 ja dementian epäily 114 henkilöllä. Keski-iän ylipaino liittyi 71 % suurempaan dementian riskiin kuin normaalipaino (painoindeksi 20–25). Lihavuus liittyi peräti 288 % suurempaan dementian riskiin.

Lihavuus on yhdistetty ennestään dementiaan, mutta nyt uusi tutkimus liittää siihen myös ylipainon. Dementialla tarkoitetaan henkisten toimintojen heikkenemistä, jolloin muisti, orientoituminen, arvostelu-, päättely- ja kielellinen ilmaisukyky eivät enää ole entisellä tasollaan. Dementiaa on monta tyyppiä, joista Alzheimerin tauti on yleisin ja tunnetuin. Sitä potee kaksi kolmesta dementoituneesta ihmisestä. Dementiaa esiintyy joka 20. yli 65-vuotiaalla ihmisellä.

"Havaitsimme tässä tutkimuksessa, että keski-iän ylipaino on myös dementian riskitekijä myöhemmin elämässä. Riski ei ole yhtä suuri kuin lihavilla, mutta ylipainonkin aiheuttama dementian riski on kansanterveydellisesti merkittävä, koska niin moni on nykyään ylipainoinen", sanoo Karoliinisen Instituutin tutkija Weili Xu BBC:lle antamassaan haastattelussa. Maailmassa on 1,6 miljardia ylipainoista ihmistä, hän arvioi. Uusi raportti on herättänyt suurta huomiota Alzheimer-yhdistyksissä ja mediassa kautta maailman.

Lähteet: BBC Health News 3.5.2011
Xu WL, Atti AR, Gatz M et al. Midlife overweight and obesity increase late-life dementia risk: A population-based twin study. Neurology May 3, 2011 76:1568-1574 Abstract