Foolihappolisä nuorentaa muistia

Ruoan lisänä otettu foolihappo (800 mikrogrammaa/vrk) ehkäisee merkitsevästi yli 50-vuotiaiden ihmisten kognitiivisten toimintojen heikkenemistä, kuten hajamielisyyttä ja parantaa muistia ja henkistä vireyttä, kirjoittaa arvostettu lääkärilehti The Lancet.

Tohtori Jane Durgan johdolla Hollannissa Wageningenin ja Maastrichtin yliopistoissa annettiin 818 henkilölle (iältään 50–70 vuotta) kolme vuotta ruoan lisänä 800 µg/vrk foolihappoa tai vastaavia lumetabletteja. Seuruututkimuksen nimi on The Folic Acid and Carotid Intima-media Thickness (FACIT) ja siinä selvitetään foolihapon vaikutusta kaulavaltimon seinämän paksuuteen.

Veren foolihappo- ja homokysteiinipitoisuudet

Tutkimuksen alussa koehenkilöiden veren foolihappopitoisuus oli keskimäärin 12 nmol/l, mutta foolihappoa saaneilla se nousi keskimäärin 76:een. Plasma homokysteiini oli alussa keskimärin 13 µmol/l, mutta foolihapporyhmässä se aleni 10:een. Erot plaseboa saaneisiin verrokkeihin ovat erittäin merkitseviä.

Psykologiset testit

Koehenkilöille tehtiin myös perusteelliset neuropsykologiset testit. Foolihappoa nauttineiden henkilöiden lyhyt muisti, henkinen valppaus ja verbaalinen sujuvuus paranivat lähtötilaan verrokkeihin nähden. Foolihapporyhmässä muisti "nuoreni" keskimäärin 4,7 vuotta (viivästynyt muisti – delayed memory – peräti 7 vuotta), sensomotorinen nopeus 1,7 vuotta, tietojenkäsittelynopeus 2,1 vuotta ja kognitiiviset taidot kokonaisuutena "nuortuivat" 1,5 vuotta.

"Foolihappolisä parantaa henkisiä suorituksia testeissä, jotka mittaavat muistia ja tietojenkäsittelyn nopeutta aivoissa – juuri niitä toimintoja, jotka heikkenevät iän myötä", Durga sanoo. Foolihappoa saaneiden koehenkilöiden veren homokysteiinin pitoisuus aleni keskimäärin 3 µmol/l, mikä selittää ainakin osittain aivotoiminnan paranemista. Homokysteiini nimittäin tuhoaa valkeaa aivoainesta ja aiheuttaa leukoaraioosia.

Suuri mielenkiinto mediassa

The Lancet piti tutkimusta niin hyvin tehtynä ja merkittävänä etä laati siitä pääkirjoituksen (Morris ja Tangney), jossa kysytään, onko väestön foolihapon saanti liian vähäistä ajatellen ikääntymiseen liittyvää henkisten toimintojen heikkenemistä. Tutkimuksen uutisoi myös Reutershealth 19.1.2007
Lue lisää tutkimuksesta

Durga J, van Boxtel PJ, Schouten EG, et al. Effects of 3-year Folic Acid Supplementation on cognitive function in older adults in the FACIT trial: A randomized, double-blind, controlled trial. Lancet. 2007;369, 208-215. [Abstract]
Morris MC, Tangney CC. Is dietary intake of folate too low? Lancet 2007;369, 166-167

Samasta tutkimushankkeesta ilmenee, että foolihappolisä (800 µg/vrk) ehkäisee ikääntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä (Annals of Internal Medicine 2007). Suomalaisten foolihapon saanti ruoasta on useimmiten noin 200 µg/vrk eli 1/4 siitä mitä näissä tutkimuksissa annettiin ravintolisänä.

Foolihappo voi vähentää masennuksen riskin puoleen
Foolihappo (800 µg/vrk) alentaa homokysteiiniä
Ajankohtainen foolihappo - katsausartikkeli
Homokysteiini - katsausartikkeli
Kuinka ihmisen muisti toimii?