Kalaöljy laihduttaa vaikuttamalla geeneihin

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot laihduttavat, koska ne vaikuttavat rasvan kertymistä säätävään geeniin, raportoi Yhdysvaltain maineikkaimpiin yliopistoihin kuuluva Tuft-yliopisto. Geeni on nimeltään perilipiini-4 (PLIN4), jota on rasvasoluissa ja joka säätää elimistön rasvan määrää. Geenitutkijoiden raportti ilmestyi 20.4. 2011 PLoS ONE -lehdessä. Japanilaiset tiedemiehet ovat jo aikaisemmin osoittaneet, että E-EPA vähentää sairasta sisäelinrasvaa.

Tufts-yliopiston tutkijat, jotka työskentelevät laitoksessa nimeltään Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HNRCA) tunnistivat mikroRNA:n (miRNA), joka voi valaista kalaöljyn biologisesti vaikuttavia mekanismeja. Geenitutkija Jose M. Ordovasin työryhmä (Nutrition and Genomics Laboratory) tyypitti seitsemän geenimuunnosta miehistä ja naisista, joiden esivanhemmat olivat pääasiassa eurooppalaisia valkoihoisia. Tietyn geenimuunnoksen kantajat olivat muita lihavampia. Mutta kun he nauttivat ravintolisänä kalaöljyä, he painoivat vähemmän kuin samaa muunnosta kantavat ihmiset, jotka eivät käyttäneet kalaöljyvalmisteita.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa osoitetaan vuorovaikutus geenin, dieetin ja lihavuuden välillä. Perilipiinigeenit hallitsevat perilipiiniproteiinin (geenin) vapautumista, mikä puolestaan määrää kuinka paljon rasvaa kertyy elimistöön ja kuinka paljon sitä hajotetaan. Perilipiini hajottaa myös triglyseridejä, jotka ovat sydäntaudin riskitekijöitä. Tässä työssä keskityttiin tiettyyn perilipiiniperheen jäseneen, perilipiini-1:een (PLIN1). “Aikaisemmin on jo osoitettu, että PLN1-geenin muunnokset liittyvät lihomisen riskiin ja että monityydyttymättömät rasvahapot säätävät sitä,” Ordovas sanoo.

Texas Tech Universityn uudet rottatutkimukset osoittavat, että EPA-rasvahappo lisää ruskeaa rasvaa (Brown adipose tissue, BAT), joka polttaa ylimääräistä ravinnosta saatua energiaa lämpöenergiaksi. Näin EPA säätää termogeneesiä ja voi auttaa laihduttamisessa, osoittavat Texas Tech Universityn ravitsemustieteen laitoksen rottatutkimukset (julkaistu kahdessa eri tiedelehdessä).

Japanilaiset tiedemiehet ovat osoittaneet tietokonetekniikalla, että E-EPA vähentää sairasta sisäelinrasvaa (viskeraalista rasvaa).

Lähteet: Starglobaltribune.com
Richardson K, Louie-Gao Q, Arnett DK, et al. The PLIN4 Variant rs8887 Modulates Obesity Related Phenotypes in Humans through Creation of a Novel miR-522 Seed Site PLoS ONE: Research Article, published 20 Apr 2011 10.1371/journal.pone.0017944

Pahlavani M, ym. Eicosapentaenoic acid Increases Brown Adipose Tissue Thermogenic Markers in High Fat Fed Mice. FASEB Journal 2015; 29 (1) Supplement 750.9

Pahlavani M, ym. Eicosapentaenoic Acid Regulates Brown Adipose Tissue Metabolism in High Fat Fed Mice and in Clonal Brown Adipocytes. The Journal of Nutritional Biochemistry 2016 Sept. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2016.08.012