THL: Laitoshoidossa vanhuksilla aliravitsemusta ja vitamiinien puutosta

Laitoshoidossa olevat vanhukset kärsivät aliravitsemuksesta ja vitamiinien puutteesta, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uudesta raportista. Syynä on ilmeisesti henkilökunnan asennevamma ja koulutuksen puute.

THL tutki pääkaupunkiseudulla 375 laitoshoidossa olevan vanhuksen (keski-ikä 83 v, 82 % naisia) ruokavaliota ja sen antamaa energiaa sekä suojaravinteita (valkuaisaineita, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita).

Kahdella kolmesta vanhuksesta (65 %) oli aliravitsemuksen riski ja joka viides oli aliravittu. Eri henkilöiden energian, ravintoaineiden ja suojaravinteiden saanti vaihteli suuresti. Lähes puolet tutkituista (46 %) sai ruoastaan energiaa alle 1570 kcal/vrk ja 47 % sai valkuaisaineita alle 60 grammaa päivässä (mikä olisi minimi). Kuidun, D- ja E-vitamiinien sekä foolihapon saanti oli erityisen niukkaa, jopa vähäisempää kuin viranomaissuositukset (jotka ovat aivan liian pieniä).

Vikstedt T, Suominen MH, Joki A, Muurinen S, Soini H, Pitkälä KH. Nutritional status, energy, protein, and micronutrient intake of older service house residents. Journal of the American Medical Directors Asscociation. 2011 May;12(4):302-7. Epub 2011 Feb 12.


Tohtori Tolosen kommentti

Laitoshoidossa olevien vanhusten surkea ravitsemustilanne on seurausta THL:n omasta politiikasta, vuosikymmeniä jatkuneesta ravintolisien vastustuksesta, jolla laitosten henkilökunta on saatu uskomaan, ettei ravintolisiä tarvita. Saan jatkuvasti yhteydenottoja vanhusten omaisilta, jotka kertovat, että he joutuvat sanaharkkaan laitoksen henkilökunnan kanssa tuodessaan omaiselleen itse ostamiaan ravintolisiä ja pyytävät henkilökuntaa huolehtimaan niiden jakelusta.