D-vitamiini ja rintasyövän ennuste

Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ennustaa rintasyövän vaikeusastetta, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Alle 80 nmol/l -pitoisuudessa tauti on aggressiivisempi ja potilaan ennuste huonompi kuin suuremmissa pitoisuuksissa. Tulos yllätti amerikkalaiset rintakirurgit, joiden vuosikokouksessa tutkimus esitettiin 29.4.2011. Raportti vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiini ehkäisee rintasyöpää ja parantaa sen ennustetta.

Rochester-yliopiston aineisto käsitti 155 rintasyövän vuoksi leikattua potilasta, joilta oli mitattu seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ennen leikkausta ja sen jälkeen. Mitä pienempi S-D-25-lukema oli, sitä aggressiivisempi oli rintasyöpä. Raja-arvoja oli 32 mg/ml eli 80 nmol/l; sitä pienempi pitoisuus ennakoi aggressiivista tautia ja huonoa ennustetta. [HUOM! Suomessa professori Suvi Virtanen (THL) ja ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt ovat väittäneet hiljan muun muassa TV:ssä, että 50 nmol/l muka riittäisi kaikille.]

"Tulos oli yllättävä", sanoo tutkimusta johtanut Luke J. Peppone, joka toimii sädehoidon apulaisprofessorina University of Rochester Medical Centerissä (URMC). "Näiden tulosten perusteella lääkäreiden tulisi seurata rintasyöpäpotilaiden veren D-vitamiinin pitoisuutta ja korjata mahdollinen puutos", hän tulkitsee. Muut rintakirurgit ja syöpälääkärit pitävät tutkimusta merkittävänä.

"D-vitamiinin on epäilty liittyvän rintasyöpään jollakin toistaiseksi tuntemattomalla tavalla", sanoo rintakirurgi Laurie Kirstein (Beth Israel Medical Center, New York City). "Monet syöpälääkärit mittaavat jo nykyisin rintasyöpäpotilaittensa veren D-vitamiinin pitoisuutta, ja suosittelevat D-vitamiinilisää, jos pitoisuus on vähäinen", jatkaa Kirstein.

"Yhä kasvava näyttö liittää D-vitamiinin rintasyöpään", kommentoi rintakirurgi Sharon M. Rosenbaum Smith (Comprehensive Breast Center, St. Luke's-Roosevelt Medical Center, New York City). "Tämä tutkimus osoittaa jälleen D-vitamiinin ja rintasyövän välisen yhteyden, joskaan se ei todista suoraa syy-yhteyttä. Tutkimus viittaa kuitenkin siihen, että potilaiden D-vitamiinin saannin optimointi voi olla hyödyksi", hän sanoo.

Peppone kaipaa lisää tutkimusta D-vitamiinin biologisten vaikutuksista rintasyövässä, mutta jo nyt voidaan suositella D-vitamiinin analysoimista potilaiden verestä. Tutkimus julkaistaan lähiaikoina vertaisarvioidussa tiedelehdessä. Raportin uutisoi muun muassa Health Day 29.4.2011.

URMC:n tiedote 29.4.2011

Rochesterin yliopiston syöpäklinikan uusi raportti vahvistaa tässä esitettyjä tietoja: Rintasyöpää sairastavilla naisilla on D-vitamiinin puutetta, jonka korjaaminen vaatii suuria vitamiiniannoksia.

Tohtori Tolosen kommentti

Suomessa sairastuu lähes 4500 naista rintasyöpään joka vuosi, osa ilmeisesti aivan turhaan D-vitamiinin puutteen vuoksi. Uudet tutkimukset näet viittaavat siihen, että tautia voitaisiin ehkäistä ja sen ennustetta parantaa yksinkertaisesti nostamalla D-vitamiinin saantisuositus vähintään kymmenkertaiseksi nykyisestä ja saamalla naiset noudattamaan sitä käytännössä. Pelkästään D-vitamiinin riittävä saanti säästäisi Suomessa arviolta 2,5 miljardia euroa vuodessa terveydenhuollon kustannuksissa.

D-vitamiinitutkimus on osoittanut kuinka väärässä ovat olleet ne suomalaiset lääkärit ja ravitsemustieteilijät, jotka ovat ivanneet ja pilkanneet vuosikymmenien ajan "vitamiini- ja hivenainelääkäreitä", jotka ovat analysoineet potilaittensa veren vitamiinien ja hivenaineiden pitoisuuksia ja korjanneet puutokset ravintolisillä.