Skitsofreniassa aineenvaihduntahäiriö

Skitsofrenia on krooninen ja vakava psykoottinen häiriö, jota potee noin yksi prosentti väestöstä (Suomessa noin 50 000 ihmistä). Taudin tunnistamiseen ei ole vielä olemassa kliinistä testiä, vaan skitsofrenia tunnistetaan potilaan oireiden perusteella. Professori David F. Horrobin esitti jo 1970-luvun puolivälissä Lancetissa näkemyksensä, jonka mukaan skitsofrenia ei ole pelkästään aivojen sairaus, vaan koko elimistön rasvahappojen epätasapainotila. Nyt VTT:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat ovat löytäneet uusia aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka voivat liittyä skitsofreniaan. Löytö saattaa auttaa kehittämään kliinisen testin skitsofrenian toteamiseksi.

Professori Horrobin julkaisi vuonna 2001 kirjan The Madness of Adam and Eve, How schizophrenia Shaped Humanity (Bantam books), jossa hän selvittää seikkaperäisesti skitsofrenian luonnetta. Psykiatria on käsittänyt taudin väärin ja myös hoitaa sitä väärin, kirjoittaa Horrobin. Hän osoitti, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot, eritoten E-EPA (2 grammaa päivässä) korjaa elimellisiä muutoksia potilaan aivoissa. Sitä vastoin psykoosilääkkeet voivat surkastuttaa aivokudosta, ilmenee uudesta Archives of General Psychiatry -lehden julkaisemasta tutkimuksesta. Se käsitti 211 äskettäin diagnosoitua skitsofreniapotilasta. Mitä enemmän lääkkeitä käytettiin, sitä enemmän aivojen tilavuus pieneni (lue lisää englanniksi).

Cincinnatin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori Robert K. McNamara tukee Horrobinin näkemyksiä Schizophrenia Research -lehdessä otsikolla Omega-3 fatty acid deficiency: A preventable risk factor for schizophrenia?

VTT:n ja THL:n yhteisessä tutkimuksessa hyödynnettiin metabolomiikkaa. Se on uusi menetelmä, joka perustuu elimistön solujen, kudosten ja nesteiden kemiallisten aineenvaihduntatuotteiden toiminnan ja vaikutusten tuntemiseen. Tutkijat määrittelivät skitsofreniapotilaiden seerumista aineenvaihduntatuotteiden kuvan.

Tutkimus osoitti, että useiden triglyseridien eli veren rasvojen kohonneet pitoisuudet, kohonneet insuliiniarvot ja kohonnut proliiniaminohappopitoisuus liittyvät nimenomaan skitsofreniaan. Tutkijat yhdistivät nämä oireet ja loivat niistä diagnostisen mallin, jolla skitsofrenia voidaan erottaa muista psykooseista. Muutokset aineenvaihdunnassa voivat olla geneettisiä tai ympäristöstä aiheutuvia. Ne voivat myöhemmin vaikuttaa alttiuteen sairastua kroonisiin tauteihin. Tukimusta selostaa myös Helsingin Sanomat 4.4.2011.

Cincinnatin yliopiston psykiatrian laitoksen uusi rottatutkimus osoittaa, että skitsofrenian hoitoon käytetyt atyyppiset antipsykoottiset lääkkeet muuttavat plasman rasvahappojen suhteita ja suurentavat aterianjälkeisiä triglyseridien ja glukoosin pitoisuuksia (Schizophrenia Research 6.4.2011) Olisivatkohan VTT:n ja THL:n tulokset triglyseridien osalta sittenkin lääkehoidosta aiheutuvaa artefaktaa?

Genome Medicine 2011, 3:19 doi:10.1186/gm233