D-vitamiini ja masennus

Masennus on suomalaisten uusi kansantauti, johon yli 400 000 kansalaista saa Kelalta korvausta lääkkeistä. Valitettavasti lääkehoito ei ole tuonut masennukseen nopeaa ja tehokasta ratkaisua. Päinvastoin, lääkehoito on osoittautunut luultua heikommaksi, etenkin lievissä ja keskivaikeissa tapauksissa. Nyt ratkaisua haetaan ravintolisistä, jotka voisivat kenties tehostaa käypää hoitoa. Erityisesti nyt tutkitaan omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia.

Masennus maksaa yhteiskunnalle valtavia summia sekä suorina hoitokuluina että epäsuorasti työkyvyttömyytenä. Niiden kustannuksin verrattuna D-vitamiinihoito on hyvin halpaa. D-vitamiinia tarvitaan masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa huomattavasti enemmän (noin 125 mikrogrammaa, µg) kuin terveille annettu viranomaissuositus 7,5 µg.

Professori Walter E. Stumpf (University of North Carolina, USA) ennusti ensimmäisenä vuonna 1989, että D-vitamiinilla tulee vielä olemaan tärkeä merkitys psykiatriassa (Psychopharmacology (Berl) 1989;97(3):285–94). Hän kutsui tuolloin D3-vitamiinia nimellä soltrioli; nykyisinhän sitä kutsutaan nimellä kalsitrioli.

Psykiatrian apulaisprofessori Robert H. Howland (Pittsburghin yliopiston Western Psychiatric Institute) on julkaissut uuden raportin 'Vitamin D and depression'. Sen mukaan D-vitamiinilla voi olla hyvinkin vaikutusta masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa.

"Jotkin, mutta eivät kaikki poikkileikkaustutkimukset, ovat osoittaneet, että D-vitamiinin vähäinen pitoisuus veressä liittyy merkitsevästi masennusoireisiin ja -diagnoosiin. Poikittaistutkimukset eivät kuitenkaan kykene osoittamaan kausaalista syysuhdetta, ja siksi näitä tutkimuksia on kritisoitu", kirjoittaa Howland. "Tämänhetkinen näyttö ei riitä osoittamaan lopullisesti, että D-vitamiinin puute olisi masennuksen syy- tai riskitekijä eikä sitä, että D-vitamiini olisi tehokasta masennuksen hoidossa".

Howland RH. Vitamin D and depression. Journal of Psychosocial Nursing & Mental Health Services, 2011;49(2):15-8. Abstract