E-EPA ja rasvamaksa: kliininen tutkimus käynnissä

Alkoholista riippumaton rasvamaksa on yleinen diabeetikoilla ja lihavilla ihmisillä. Ongelma on ISO ja se yleistyy kaiken aikaa, etenkin Suomessa. Japanissa on nyt käynnissä vuoden kestävä kliininen kaksoissokkokoe, jossa tautia hoidetaan 98,5-prosenttisella E-EPAlla.

Rasvamaksaa (Non-Alcoholic SteatoHepatitis eli NASH) aiheuttavat useimmiten lihominen ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, eritoten tyypin 2 diabetes ja metabolinen oireyhtymä. Rasvan kertymisen syiden selvittäminen ja niiden keinojen etsiminen, joilla maksan rasvaa voitaisiin vähentää, ovat nykyisin diabetestutkijoiden työsarkaa. Rasvan kertyminen maksaan lisää insuliiniresistenssin riskiä (Diabetes.fi). Rasvamaksaa voidaan ehkäistä ja hoitaa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla (VHH), säännöllisellä kuntoliikunnalla ja ravintolisillä, joista tehokkaimpia ovat E-EPA, berberiini ja karnosiini. Niiden tehoa ja turvallisuutta on tutkittu paljon eläinkokeissa ja myös ihmisillä kliinisissä kokeissa.

Berberiini ehkäisee rasvamaksaa

Vuoden kestävään E-EPA-tutkimukseen on jo valittu 200 henkilöä, joilla kaikilla on maksabiopsiassa diagnosoitu NASH. Mukana on diabeetikkoja, koska juuri heillä esiintyy usein rasvamaksaa. Koehenkilöt saavat 365 päivän ajan E-EPAa joko 600 mg tai 900 mg päivässä. Joka kolmas koehenkilö toimii verrokkina ja saa lumetta. Tulosten arvioidaan valmistuvan 2012. Tutkimussuunnitelma on vapaasti luettavissa sivustolla Clinical Trials NCT01154985.

Eläinkokeet johtivat kliiniseen tutkimukseen

Aikaisemmin julkaistut eläinkokeet ovat osoittaneet, että E-EPA tepsii rasvamaksaan. "E-EPAn käyttö ja kalaruoan syönti voivat ehkäistä sekä metabolista oireyhtymää että alkoholista riippumatonta rasvamaksaa", kirjoittivat tutkijat In Vivo -lehdessä 2009. ”Rasvamaksaa voidaan ehkäistä EPA-rasvahapolla”, kirjoitti toinen tutkijaryhmä vuonna 2009 Biochimica et Biophysica Acta -lehdessä.

On biologisesti uskottavaa, että kalaöljy parantaa maksan terveyttä”, kirjoittaa skotlantilaisen tohtori Gail Mastertonin työryhmä (Royal Infirmary of Edinburgh, Scotland) viime vuonna Alimentary Pharmacology & Therapeutics -lehdessä. Omega-3-rasvahapot vaikuttavat edullisesti maksan geenien ilmentymiseen, mikä puolestaan vaikuttaa suotuisasti rasvan muodostukseen ja rasvahappojen hapetukseen ja niiden hajoamiseen. Lisäksi kalaöljy parantaa insuliinin toimintaa, vaimentaa tulehdusta ja vähentää tuumorinekroositekijä alfan pitoisuutta, tutkijat sanovat. He toivovat pikaisesti uusia satunnaistettuja tutkimuksia tästä aiheesta.

Nyt nämä lupaavat eläinkokeet ovat siis johtaneet kliiniseen ihmistutkimukseen E-EPAlla. Sen tekee japanilainen E-EPAa valmistava jättiyhtiö Mochida Pharmaceutical Company Limited, joka on tutkinut omassa laboratoriossaan rasvan kertymistä maksaan hiirillä ja E-EPAn ehkäisevää vaikutusta muun muassa rasvan kertymiseen vaikuttaviin geeneihin.

Englantilainen kliininen tutkimus vahvisti, että väkevöity ja puhdistettu 90-porosenttinen kalaöljy tehoaa alkoholista riippumattomassa rasvamaksassa (2016).