Erikoislääkärit syövät ja suosittelevat ravintolisiä

Amerikassa lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt käyttävät yleisesti ravintolisiä. Uusi tutkimus Healthcare Professionals 2008 Impact Study (HCP Impact Study) selvitti 900 sydän- ja ihotautilääkärin sekä ortopedin omaa ravintolisien käyttöä ja sitä, suosittelevatko he niitä myös potilailleen.

Tutkimuksen teki markkinatutkimuslaitos Ipsos Public Affairs (New York) ja toimeksiantajana oli Council for Responsible Nutrition (CRN), joka on ravintolisäteollisuuden yhdistys. Kyselyyn vastasi 900 lääkäriä, 300 kultakin kolmelta erikoisalalta: sydäntaudit (kardiologia), ihotaudit (dermatologia) ja ortopedia. Kenelläkään ei ollut sidonnaisuuksia ravintolisäfirmoihin.

Sydänlääkäreistä 57 %, ihotautilääkäreistä 75 % ja ortopedeistä 73 % ilmoitti käyttävänsä ravintolisiä ainakin silloin tällöin. Suosituin ravintolisä oli monivitamiinivalmiste, mutta yli 25 % kustakin erikoislääkäriryhmästä sanoi käyttävänsä myös omega-3-rasvahappoja ja 20 % lisäksi jotakin kasviperäistä ravintolisää. Säännöllisesti ravintolisiä ilmoitti käyttävänsä 37 % kardiologeista, 59 % dermatologeista ja 50 % ortopedeistä. Vain 25 % kardiologeista, 17 % dermatologeista ja 16 % ortopedeista ilmoitti, ettei ole koskaan syönyt ravintolisiä.

Lähes kaikki lääkärit ilmoittivat keskustelleensa ravintolisistä potilaittensa kanssa, koska nämä olivat niistä kyselleet. Tällaisia keskusteluja oli käynyt 96 % kardiologeista, 89 % ihotautilääkäriestä ja lähes kaikki ortopedit (100 %).

Erikoislääkärit suosittelivat
varsin yleisesti ravintolisiä potilailleen. Näin teki 72 % kardiologeista, 66 % dermatologeista ja 91 % ortopedeista. Kardiologit suosittelivat ravintolisiä yleisimmin sydänterveydelle ja kolesterolin alentamiseen, ihotautilääkärit puolestaan ihon hoitoon ja ortopedit nivelvaivoihin.

Johtopäätös: Suuri osa tutkimukseen osallistuneista 900 erikoislääkäristä käyttää itse ja suosittelee potilailleen ravintolisiä.

Dickinson A, Shao A, Boyon N, Franco JC. Use of dietary supplements by cardiologists, dermatologists and orthopedists: report of a survey. Nutrition Journal 2011 Mar 3;10(1):20. Abstract / Free Full Text pdf