Kalaöljy ja metabolinen oireyhtymä

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot osallistuvat rasvakudoksen aineenvaihduntaan ja parantavat insuliiniherkkyyttä sekä sokeri- ja rasvatasapainoa, raportoivat amerikkalaisen Vanderbilt-yliopiston tutkijat The Journal of Nutritional Biochemistry -lehdessä. Tutkimukset puoltavat kalaöljyn käyttöä metabolisen oireyhtymän, diabeteksen ja sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa.

"Rasvakudos ei ole passiivista, vaan se erittää monia bioaktiivisia aineita. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot vaikuttavat suotuisasti rasvakudoksen aineenvaihduntaan ja vähentävät metabolisen oireyhtymän riskiä", sanoo työryhmää johtanut tohtori Michael Puglisi. Hän on erikoistunut tutkimaan sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.

Ihmisten lihominen on lisännyt hälyttävästi kroonisia sairauksia, muun muassa tyypin 2 diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja, korostavat tutkijat. Tästä syystä on loogista etsiä ratkaisua ravintotekijöistä, eikä lääkkeistä. Kalaöljyn tiedetään alentavan kohonneita triglyseridejä ja verenpainetta ja tulehdusta (inflammaatiota). Lisäksi omega-3-rasvahapot parantavat insuliiniresistenssiä ja vähentävät diabeteksen ja sydän- ja valtimotautien riskiä, kirjoittavat tutkijat. Tähän asti kalaöljyn vaikutuksia rasvakudoksen aineenvaihdunnassa on tutkittu vasta vähän, mutta siihen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Rasvakudos säätää homeostaasia varastoimalla energiaa triglyserideinä mm. vyötärölle, pakaroihin ja verenkiertoon. Kalaöljyn käyttö ravintolisänä vähentää veressä kiertäviä triglyseridejä. Vaikutus perustuu veriplasman adiponektiinin ja leptiinin säätelyyn sekä inflammaation vaimennukseen, selittävät tutkijat. Kalaöljy vaikuttaa edullisesti myös solujen viestimolekyyleihin, kuten PPAR-gammaan ja TLR4:n estoon, mikä puolestaan säätää adiponektiinia ja leptiiniä.

Nutraingredients.com 22.2.2011

Puglisi MJ, Hasty AH, Saraswathi V. The role of adipose tissue in mediating the beneficial effects of dietary fish oil The Journal of Nutritional Biochemistry 2011;22(2) 101-108, doi: 10.1016/j.jnutbio.2010.07.003