Etyyliesteröity kalaöljy ehkäisee ikääntyvien ihmisten lihasten surkastumista

Päivittäin ruoan lisänä nautittu etyyliesteröity kalaöljy lisää ikääntyvien ihmisten lihasten proteiinin tuotantoa ja ehkäisee lihasten surkastumista, kertoo uusi ihmisillä tehty tutkimus. Tulos vahvistaa aikaisemmin rotilla tehtyä tutkimusta, jossa E-EPA ehkäisi nivelrikkoon liittyvää lihasten surkastumista.

Koehenkilöinä oli 16 terveiden kirjoissa ollutta, keskimäärin 71-vuotiasta henkilöä, joiden painoindeksi oli keskimäärin 25 (olivat siis normaalipainoisia). Puolet heistä sai kaksi kuukautta päivittäin lumetta (maissiöljyä) ja puolet 4 gramman kapselia etyyliesteröityä kalaöljyä, joka sisälsi E-EPAa ja E-DHA:ta, yhteensä 3,36 g. Se lisäsi lihasten proteiinin synteesiä ja aminohappojen ja insuliinin vastaanottoa lihaksissa.

Tällainen kalaöljyvalmiste valittiin siksi, että sen tiedetään alentavan kohonneita triglyseridejä ja olevan sen tähden fysiologisesti asianmukainen valmiste. Vaikutusjakson alkaessa ryhmien välillä ei ollut eroja lihasten proteiinin synteesissä.

"Tutkimuksemme antaa vakuuttavaa näyttöä siitä, että omega-3-rasvahapot vuorovaikuttavat ihmisen lihaksissa valkuaisaineiden kanssa. Omega-3-rasvahappojen käyttö ravintolisänä voi tarjota turvallisen, yksinkertaisen ja halvan keinon taistelussa sarkopeniaa [lihasten surkastumista] vastaan", kirjoittavat tutkijat.

Tutkimusta johtanut tohtori Bettina Mittendorfer (Division of Geriatrics and Nutritional Science, Washington University School of Medicine, Saint Louis) uskoo, että tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa osoitetaan omega-3-rasvahappojen sarkopeniaa ehkäisevä vaikutus. Sarkopenia on yleistä ikääntyvillä ihmisillä, ja siihen liittyy lihasmassan, voiman ja kestävyyden väheneminen. Yhdysvalloissa arvioidaan, että 45 % yli 65-vuotiaista potee sarkopeniaa. Parikymppisen ihmisen lihaksista jopa 60 % on rasvatonta, kun taas 70-vuotiaalla rasvaton osuus on vain 40 %.

"Suurin syy ikääntyvien ihmisten lihaskatoon on kykenemättömyys lisätä riittävästi lihasten proteiinin synteesiä. Omega-3-rasvahapot vähentävät anabolista resistenssiä [valkuaisaineiden synteesin vastustusta] ja ne voivat siksi olla hyödyksi sarkopenian hoidossa", kirjoittavat tutkijat. He aikovat toistaa tutkimuksen suuremmassa aineistossa ja mitata siinä useampia muuttujia. Tutkimusta rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto (National Institutes of Health).

Tutkimussuunnitelma on luettavissa Clinical trials -tietokannasta.
Tutkimuksen uutisoi Nutraingredients.com 21.2.2011

Uudet tutkimukset vahvistavat tässä selostamaani raporttia (katso linkit alla).

Smith GI, P. Atherton P, Reeds DN et al. Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition 2011
doi: 10.3945/ajcn.110.00561
Fish oil supplements may improve muscle function in older women. Nursing Times 17.11. 2016
Buoite Stella A, Gortan Cappellari G, Barazzoni R, Zanetti M. Update on the Impact of Omega 3 Fatty Acids on Inflammation, Insulin Resistance and Sarcopenia: A Review. International Journal of Molecular Sciences. 2018 Jan 11;19(1). pii: E218. doi: 10.3390/ijms19010218.  Free Full Text
Da Boit M, Sibson R, Sivasubramaniam S, et al. Sex differences in the effect of fish oil supplementation on the adaptive response to resistance exercise training in older people: a randomized control trial. American Journal of Clinical Nutrition First published November 16, 2016, doi: 10.3945/ajcn.116.140780
Rodacki CLN, Rodacki ALF, Pereira G, et al. Fish-oil supplementation enhances the effects of strength training in elderly women. American Journal of Clinical Nutrition 2012; 95(2) 428-436. Free Full Text