"Rikollisuus lapsen aivoissa"

Näin otsikoi Press Association (PA) Pennsylvanian yliopiston psykologin Adrian Rainen tieteellistä esitelmää koskevan uutisen. Raine puhui Washingtonissa American Association for the Advancement of Science -vuosikokouksessa.

"Synnin siemenet kylvetään varhain elämässä. Pian tulee aika, jolloin pystymme kohtuullisen hyvin ennustamaan, mistä yksilöistä kehittyy rikollisia", hän ennusti. Raineen mukaan asiaan on puututtava varhain, vaikka ennustus ei olisikaan täysin oikea ja tulemme aina tekemään virheitä. Raine tutkii väkivaltaisuutta ja rikollisuutta ja niiden yhteyttä aivojen rakenteeseen ja toimintaan.

Aivotutkimus on edennyt niin, että pian voitaneen jo puolivuotiaan vauvan aivokuvista nähdä hänen taipumuksensa epäsosiaaliseen käyttäytymiseen, rikollisuuteen ja psykopatiaan, sanoo Raine. Hän uskoo, että kalaöljyn käyttö voi ehkäistä aggressiivisten lasten käytöshäiriöitä. Häiriö on paikannettu aivojen tunnealueelle, joita kutsunaan nimellä limbinen järjestelmä. Siinä on näkynyt rakenteellisia muutoksia jo puolivuotiailla lapsilla, jotka aikuisina ovat tehneet useita rikoksia ja käyttäytyvät epäsosiaalisesti ja psykopaattisesti. Kolmivuotiaat joiden mantelitumake (amygdala) – joka on limbisen järjestelmän avainosa – toimii heikosti, ovat muita alttiimpia tekemään rikoksia 20 vuotta myöhemmin, sanoo Raine.

Muut tutkijat esittivät tutkimustuloksia, joiden mukaan geenivirheet näyttelevät merkittävää osaa nuorten, erityisesti nuorten poikien käytöshäiriöissä ("callous-unemotional" (CU) traits). Tohtori Nathalie Fontaine (Indianan yliopisto) tutki yli 9000 englantilaista ja walesilaista kaksosta 4–12-vuoden ikäisinä. CU-häiriö liittyi nuorten lasten tunteiden, empatian ja syyllisyydentunteen puuttumiseen sekä jatkuvaan huonoon käytökseen.

Tohtori Raine tutkii parhaillaan, voiko omega-3-rasvahappojen anto parantaa aggressiivisten lasten käytöstä. Omega-3-rasvahapot edistävät aivosolujen muodostusta ja kasvua (neurogeneesiä) ja edistävät hermovälittäjäaineiden tuotantoa. Aikaisemmat nuorisovankien tutkimukset ovat osoittaneet, että ravintolisät voivat vähentää väkivaltaista käytöstä 34–36 prosenttia.

"Asia on hyvin yksinkertainen – huonot aivot, huono käytös", tiivistää Raine. "Jos syysuhde on kausaalinen, voi ravintolisien anto parantaa aivojen toimintoja ja käytöstä. Juuri niin me aiomme tehdä", hän lisää.

The Press Association 22.2.2011