Kalaöljy parantaa ikääntyvien naisten masennusta

Kalaöljyn nauttiminen ruoan lisänä lievittää ikääntyvien naisten masennusta ja parantaa heidän elämänlaatuaan, ilmenee Italiassa Pavian yliopiston terveyden ja ravitsemustieteen laitoksella tehdystä tutkimuksesta. Sen tulokset ovat herättäneet suurta huomiota, kun ne on julkaistu kolmessa ravitsemuslääketieteen lehdessä. Tulokset tukevat useita aikaisempia kliinisiä raportteja, jotka puoltavat kalaöljyn käyttöä ravintolisänä mielenterveyden kohentamisessa.

Aineistona oli 46 masentunutta, 66–95-vuotiasta vanhainkodissa asuvaa naista. Heille tehtiin kahden kuukauden hoitokoe, jossa 22 naista sai päivittäin 12,5 grammaa kalaöljyä (1,67 g EPAa ja 0,83 g DHA:ta) ja 24 naista sai lumetta. Masentuneisuutta arvioitiin Geriatric Depression Scale (GDS) -nimisellä testillä. Sen lisäksi arvioitiin elämänlaatua HRQoL-testin Short-Form 36-Item Health Survey (SF-36) -versiolla. Punasolujen kalvoilta mitattiin rasvahappojen pitoisuudet. Kaikki nämä testit tehtiin ennen vaikutusjakson alkua ja sen päätyttyä.

Masennusoireet lievenivät kalaöljyä saaneessa ryhmässä, mutta ei verrokeilla. Myös SF-36-testin fyysiset ja psykologiset tulokset paranivat kalaöljyä saaneilla. Hoitomyöntyvyys oli hyvä, mikä varmistui punasolujen rasvahappoanalyysissä: EPA ja DHA lisääntyivät merkitsevästi kalaöljyryhmän naisilla.

Johtopäätös: Omega-3-rasvahappojen antaminen ravintolisänä vähentää ikääntyvien naisten masennusoireita, parantaa rasvahappoprofiilia ja kohentaa elämänlaatua.

Kalaöljyä ikääntyvien naisten masennukseen

Nutraingredients.com 12.10.2012

Rizzo AM , Corsetto PA, Montorfano G, et al. Comparison between the AA/EPA ratio in depressed and non depressed elderly females: omega-3 fatty acid supplementation correlates with improved symptoms but does not change immunological parameters. Nutrition Journal 2012, 11:82 doi:10.1186/1475-2891-11-82 Free Full Text
Rondanelli M, Giacosa A, Opizzi A, et al. Long chain omega 3 polyunsaturated Fatty acids supplementation in the treatment of elderly depression: effects on depressive symptoms, on phospholipids Fatty acids profile and on health-related quality of life. The Journal of Nutrition, Health and Aging 2011;15(11):37-44. PubMed
Rondanelli M, Giacosa A, Opizzi A, et al. Effect of Omega-3 Fatty Acids Supplementation on Depressive Symptoms and on Health-Related Quality of Life in the Treatment of Elderly Women with Depression: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Clinical Trial. Journal of the American College of Nutrition. 2010;29(1):55-64. Free Full Text