EPA-rasvahappo voi tehostaa syövän sädehoitoa

Puhdas EPA-rasvahappo tehostaa syövän sädehoitoa, osoittaa saksalaisen Rostockin yliopiston tutkimus. Raportti puoltaa puhtaan, väkevöidyn EPAn (E-EPA) käyttöä syövän  tukihoitona, kuten eräät onkologit ovat esittäneetkin.

Saksalaiset syöpätutkijat viljelivät ihmisen paksusuolisyövän HT-29 -soluja ja glioblastoma-nimisen aivokasvaimen kahdenlaisia soluja (T98G ja U251). Viljelmiin lisättiin EPA-rasvahappoa erilaisina väkevyyksinä ennen kuin soluja säteilytettiin. Solukolonioiden muodostusta ja elossaoloaikaa mitattiin. Solujen inkuboiminen (hautominen) EPAssa lisäsi nHT-29-solujen sädeherkkyyttä (radiosensitivisyyttä). Sitä vastoin T98G- ja U251-soluissa ei havaittu juuri lainkaan vastaavaa vaikutusta.

Tutkijat päättelevät, että EPA on auttava ravintolisä (adjuvantti) ja sen lisäksi se voi olla myös potentiaalinen ehdokas tehostamaan ihmisen syöpäsolujen sädehoitoa.

Tukee muita omega-3-tutkimuksia

Aikaisemmin on julkaistu useita tutkimuksia kalaöljyn omega-3-rasvahappojen syöpää estävästä vaikutuksesta. Japanilaiset syöpätutkijat raportoivat hyviä tuloksia  90-prosenttisen E-EPAn vaikutuksesta eturauhassyövässä. Radikaalileikkauksen jälkeen E-EPAa saaneessa ryhmässä ilmeni puolta vähemmän taudin leviämiseen viittaavia PSA-arvon nousuja kuin verrokeilla. Englantilaisen tutkimuksen mukaan EPA estää paksusuolisyövän kasvua. Tulokset puoltavat kalaöljyn, ja erityisesti E-EPAn käyttöä syövän tukihoitona.

Manda K, Kriesen S, Hildebrandt G, et al. Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Cancer Therapy : Does Eicosapentanoic Acid Influence the Radiosensitivity of Tumor Cells? Strahlenterapie und Onkologie 2011 Jan 18 Abstract