"Statiineja kaikille, miljardeja lääkefirmoille"

Suomessa eräät vaikutusvaltaiset lääkäriprofessorit ajavat statiinien vapauttamista reseptipakosta ja näiden lääkkeiden antoa myös terveille ihmisille, jopa lapsille. Mihin tämä järjetön idea oikein perustuu? Tosiasiassa ei ole mitään näyttöä siitä, että statiinien syöttäminen  terveille ehkäisisi sydänkuolemia.

Vuonna1975 lääkejätti Merckin toimitusjohtaja Henry Gadsden ilmaisi turhautuneisuutensa siitä, että yhtiön tuotteita myytiin vain sairastuneille ihmisille. Niitähän pitäisi myydä kaikille, Gadsden sanoi. Kolme vuosikymmentä myöhemmin hänen toiveensa näyttää toteutuvan. Lipidilääkkeistä on tullut kaikkein tuottavin lääkeryhmä, jota käyttää jo 700 000 suomalaista, 7 miljoonaa brittiä ja kymmenet miljoonat muiden maiden kansalaiset. Vain viisi vuotta sitten statiineja myytiin 3 miljardilla, nykyään jo 26 miljardilla dollarilla maailmanlaajuisesti. Lääketeollisuus taputtaa suuria karvaisia käsiään.

Statiineja kehutaan aikakautemme ihmelääkkeiksi, joiden sanotaan vähentävän sydän- ja aivoinfarkteja ja pelastavan siten tuhansittain ihmisiä ennenaikaiselta kuolemalta. Näin ei ole asianlaita, jos uusimpia tutkimuksia on uskominen. Niiden mukaan kolme neljästä statiinien käyttäjästä saa niistä vain vähän tai ei lainkaan hyötyä, mutta miljoonat ihmiset altistuvat enemmän tai vähemmän vakaville sivuvaikutuksille.

Rikkaat ja vaikutusvaltaiset lääkejätit ovat luoneet suurella rahalla rasvakammon, "kolesterolitietoisuuden", ja sen myötä valtavat statiinimarkkinat. Rasvateoria on "Vox populi, vox Dei" (kansan ääni, Jumalan ääni), sanoi espanjankielen opettajani, joka ei millään usko, että kolesteroliteoria on nyt kaatumassa.

On myönnettävä, että pienellä osalla väestöä kolesteroli (etenkin sd-LDL ja AGE-LDL) lisäävät valtimo- ja sydäntautien riskiä. Sitä voitaisiin vähentää vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja ravintolisillä, mutta läheskään kaikki ihmiset eivät usko niihin, ja lääketeollisuus vastustaa niitä kulisseista käsin, joten nämä ihmiset kokevat helpommaksi turvautua lääkkeisiin. Lääkärit mittauttavat seerumin kolesterolia terveiltä ja sairailta ja säikyttävät  asiakkaansa, joiden lukemat ylittävät viitearvot, syömään statiineja.

Lääketeollisuus on antanut lääkäreiden käyttöön riskitaulukot, joilla potilaat pelotellaan puolikuoliaiksi. Kolesterolin viitearvot on vedetty niin alas, että 7 kymmenestä suomalaisesta ylittää ne. Lääketeollisuus on lahjonut kansalliset käypähoitotyöryhmät – myös Suomessa –  jotka suosittavat statiineja ja velvoittavat siten lääkärit määräämään niitä. Britanniassa lääkärit on velvoitettu mittaamaan asiakkaittensa kolesterolit, mikä lisää valtavasti viitearvojen ylityksiä ja statiinireseptejä.

Tässä ei paina mitään se tosiasia, että sydäninfarktin saaneiden LDL-lukemat eivät ole sen suurempia kuin terveidenkään. Eikä se, että ikääntyvistä ihmisistä kaikkein virkeimpiä ja terveimpiä ovat ne joiden kolesteroliarvot ovat korkeimmat.

Aiheesta kirjoitti brittilehti The Daily Telegraph (19.1.2011)