Ravintolisien vastustajat hävisivät kiistan E-vitamiinista

Suomalainen SETTI-tutkimuksen 19-vuotinen seuranta selätti antioksidanttien vastustajat. Tulosten mukaan E-vitamiini  (alfatokoferoli) vähensi tupakoivien miesten kuolleisuutta keuhko- ja eturauhassyöpiin, aivohalvaukseen ja keuhkosairauksin. Seerumin E-vitamiinin pitoisuuden tulee olla 13–14 mg/l, mutta siihen päästään vain syömällä vitamiinia purkista.

Suomessa tehtiin vuosina 1985-93 suuri syövänehkäisytutkimus, SETTI, josta ammennetaan ja julkaistaan jatkuvasti uutta tietoa. Ulkomailla hanke tunnetaan nimellä ATBC (Alfa-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study). Siihen osallistui lähes 30 000 tupakoivaa miestä, jotka saivat joko E-vitamiinia (50 mg/vrk), beetakaroteenia (20 mg/vrk) tai molempia taikka monivitamiinipillerin. Hanketta johti Kansanterveyslaitoksessa (KTL) tutkimusprofessori Jarmo Virtamo, ja tutkimuksen kulut ylittivät 30 miljoonaa euroa. Alunperin tarkoituksena oli saada vastaus vuosikymmeniä vallinneeseen kiistakysymykseen, ehkäisevätkö vitamiinit syöpää. Sittemmin tutkimuksesta on ammennettu tietoa em. vitamiinien vaikutuksesta muihinkin kroonisiin sairauksiin.

Tutkimus keskeytettiin etuajassa ja koehenkilöitä kehotettiin viskaamaan vitamiinit roskikseen, koska tutkijat tulkitsivat beetakaroteenin lisänneen syöpäriskiä. Siitä alkoi julkisuudessa ankara vitamiinien parjauskampanja, johon ovat osallistuneet arkkiatri Risto Pelkonen, KTL:n pääjohtaja Pekka Puska, KTL:n entinen ylijohtaja ja nykyinen Duodecimin päätoimittaja Jussi Huttunen, KTL:n tutkimusprofessori Antti Aro, Oulun yliopiston geriatri Timo Strandberg ym. Kaiken huippu oli Huttusen ja Aron haastattelu TV:n A-Piste-ohjelmassa 4.3.2005, jossa professorit harhauttivat niin YLEn toimitusta kuin Suomen kansaa väittämällä vastoin parempaa tietoaan että E-vitamiini muka olisi lisännyt eturauhassyöpiä. Tosiasiassahan vitamiinin käyttö vähensi ne puoleen. Parjaukseen yhtyi mm. Kuluttajavirasto, joka Kuluttajalehdessä (2/2006) piti ravintolisiä huijauksena ja rahastuksena. Ravintolisien vastustajat ovat tehneet valtavan karhunpalveluksen kansanterveydelle ja -taloudelle.

19-vuoden seurannan tulokset yllättivät vastustajat

E-vitamiinin (alfatokoferolin) käyttö ravintolisänä vähensi kuolleisuutta keuhko- ja eturauhassyöpiin sekä aivohalvaukseen (johtuipa se sitten valtimon ahtaumasta tai verenvuodosta) ja keuhkosairauksiin. Kokonaiskuolleisuus korkean E-vitamiinipitoisuuden viidenneksessä oli peräti 30 % pienempi kuin niillä, joiden veressä oli vähiten E-vitamiinia (alin kvintiili). Lisäksi sairastuvuus ja kuolleisuus oli vähäisintä myös niillä miehillä, joiden seerumin E-vitamiinin pitoisuus oli alun perinkin korkea. Tutkimuksen alkaessa 8 % osallistuneista miehistä käytti jo omatoimisesti E-vitamiinilisää.

Tulosten mukaan ihmisen seerumissa tulisi olla E-vitamiinia 13–14 mg/l (eli noin 30–33 µmol/l). Ilman vitamiinilisää siihen ei kuitenkaan päästä käytännössä. SETTin alussa mitatut seerumin E-vitamiinipitoisuudet jaettiin viiteen ryhmään eli kvintiiliin. Keskimmäisessä pitoisuus oli 11–12 mg/l (26–29 µmol/l), muissa se oli joko pienempi tai suurempi. Lautasmallien perusteella laskettiin, että miehet olivat saaneet ruoassaan keskimäärin 12 mg/vrk, mikä vastaa suunnilleen väestölle annettua saantisuositusta. Uusien tulosten mukaan se on liian vähän.

Vuosina 1985–1999 aineistossa todettiin 1 787 keuhkosyöpätapausta (14,4 vuoden seurannassa). Mitä suurempi oli veren antioksidanttikapasiteetti, sitä pienempi syövän riski (Am J Epidemiol 2004). Tästä ei Suomessa ole puhuttu julkisuudessa mitään!

Johtopäätöksiä

"Nyt siis tiedetään mikä ihanteellinen seerumin E-vitamiinipitoisuus on. Meidän pitää vain arvioida kuinka paljon E-vitamiinia pitää nauttia, jotta siihen päästään", kirjoittaa tohtori Maret G. Traber lehden pääkirjoituksessa. Lautasmallien ongelmana on se, että ne korreloivat huonosti seerumin E-vitamiiniin. Muissa tutkimuksissa on todettu, että sen pitoisuus nousee 8,6sta 14,2 mg:aan syömällä päivittäin 100 mg E-vitamiinia (sic!).

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimuksen suunnittelijoilla (joihin kuului myös edesmennyt professori Olli P. Heinonen) ei ollut minkäänlaista kokemusta ravintolisähoidosta. Se näkyy suunnitteluvirheinä: hoidosta puuttuivat D-vitamiini, vesiliukoiset antioksidantit kuten seleeni ja C-vitamiini (koehenkilöille annettiin vain yhtä tai kahta rasvaliukoista) sekä syöpää ehkäisevät proteiinit (mm. karnosiini) ja rasvahapot (EPA ja CLA). Beetakaroteenin tappamiksi laskettiin miehiä, jotka olivat kuolleet nielaistuaan vain pari kapselia jne. Koehenkilöille annettiin syövän ehkäisyn kannalta E-vitamiinin alfa-isomeeriä vaikka gamma-isomeeri ehkäisee syöpiä paljon tehokkaammin. Näistä syistä tulokset jäivät todennäköisesti huonommiksi kuin jos tutkijat olisivat konsultoineet vitamiinihoidon asiantuntijoita ja noudattaneet heidän ohjeitaan. Setti-tuloksia arvostellaan maailmalla ja KTL on joutunut naurunalaiseksi.

The betacarotene "risks" proven false

Tulokset osoittavat, kuinka väärässä mm. eräät ravitsemustieteijät ja -terapeutit ovat väittäessään, ettei ravintolisiä tarvita.

Maret G Traber. How much vitamin E? ... Just enough! Am J Clin Nutr 2006 84: 959-960. [Full Text] [PDF]
Wright ME, Lawson KA, Weinstein SJ, Pietinen P, Taylor PR, Virtamo J, Albanes D. Higher baseline serum concentrations of vitamin E are associated with lower total and cause-specific mortality in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study Am J Clin Nutr 2006 84: 1200-1207. [Abstract] [Full Text] [PDF]

SUVIMAX: Antioksidantit vähentävät syövän riskiä 29 %
SUVIMAX: Antioksidantit vähentävät syöpäkuolemia 31 %
Eturauhassyöpä ja omega-3-rasvahapot
Eturauhassyövän täydentävä ravitsemushoito
Pro- ja antioksidanttien merkityksestä
Psykiatrit suosittavat antioksidantteja ja omega-3:a