Berberiini suojaa diabeetikon mikrovaltimoita

Kohonnut verensokeri aiheuttaa varhaisessa vaiheessa, usein jo muutamassa päivässä, haitallisia muutoksia pieniin mikrovaltimoihin, kapillaarisuoniin. Kaikilla diabeetikoilla on siis mikrovaltimoiden sairaus. Sitä voidaan ehkäistä berberiinillä, kertoo uusi kiinalaistutkimus. European Journal of Pharmacologyssa julkaistu raportti vahvistaa ennestään käsitystä, jonka mukaan berberiini on hyödyllinen ravintolisä diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Mikroverenkierron häiriöt ovat tavallisia varhaisia diabeteksen komplikaatioita, lisätauteja. Koholla oleva veren sokeripitoisuus ja sokeristuneet valkuaisaineet ja rasvat, ns. AGE-tuotteet, aiheuttavat muutoksia pienten valtimoiden sisäseinämän, endoteelin, toiminnassa. Endoteeli alkaa paksuuntua ja jäykistyä, jolloin veren virtaus vaikeutuu. Niinpä diabetestutkijat pyrkivät löytämään uusia tehokkaita aineita AGE-tuotteiden synnyn estämiseksi. Berberiini on tällainen yhdiste, jota suomalaisetkin diabeetikot ovat oppineet vähitellen käyttämään ravintolisänä jo melko yleisesti.

Berberiiniä on käytetty luonnonlääkkeenä diabeteksen hoidossa ainakin 1400 vuotta, mutta sen vaikutuksia mikrovaltimoihin ja AGE:n syntyyn on tutkittu vasta vähän. Niinpä tässä työssä selvitettiin in vitro -mallissa diabeettisen mikroendoteliaalisen vaurion syntymekanismeja ja berberiinin vaikutusta siihen ja AGE:n syntyyn. Berberiini lisäsi merkitsevästi typpioksidin (NO) vapautumista sekä typpioksidisyntetaasin (NOS) ja trombomoduliinin tuotantoa valtimoissa. Lisäksi berberiini ehkäisi merkitsevästi AGE-tuotteiden syntyä. Nämä kaikki muutokset voivat suojata mikrovaltimoita kohonneen verensokerin haitoilta, päättelevät tutkijat.

Hao M, Li SY, Sun CK, et al. Amelioration effects of berberine on diabetic microendothelial injury model by the combination of high glucose and advanced glycation end products in vitro. European Journal of Pharmacology. 2011 Jan 13. Abstract