Särkylääkkeet, sydäninfarkti ja aivohalvaus

Yleisesti käytetyt tulehdus- ja kipulääkkeet lisäävät sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä, raportoivat sveitsiläisen Bernin yliopiston lääkärit British Medical Journalissa. Meta-analyysi käsitti 31 tutkimusta, joihin oli osallistunut yli 116 000 ihmistä.

Suomalaiset syövät valtavia määriä tulehduskipulääkkeitä sekä itsehoidossa että lääkärin määräyksellä. Monet kuvittelevat, että nämä ns. NSAID-lääkkeet ovat turvallisia. Viime vuosina on kuitenkin käynyt ilmeiseksi, että pitkään käytettyinä ne voivat suurentaa sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Joitakin tämän ryhmän lääkkeitä onkin jo vedetty pois markkinoilta. Roferoksibin (Vioxx) lasketaan aiheuttaneen noin 28 000 sydäninfarktia, ennen kuin sen myynti kiellettiin. Nyt uusi sveitsiläinen koontitutkimus osoittaa, että muutkin yleisölle tutut särkylääkkeet lisäävät sydän- ja aivoinfarktien riskiä. Eniten (3–4-kertaisesti) riskiä lisäävät ibuprofeeni (Suomessa Burana), diklofenakki (Voltaren), etorikoksibi (Arcoxia) ja rofekoksibi, joka vedettiin pois myynnistä Suomessa vuonna 2004. Valdekoksibi (Bextra) vedettiin markkinoilta muutamaa kuukautta rofekoksibin jälkeen mahdollisten sydän- ja verisuonivaikutusten takia. Lisäksi lääke yhdistettiin kuolemaan johtavaan ihosairauteen. Tutkijoiden mukaan ns. koksibilääkkeiden turvallisuudesta sydän- ja valtimoterveydelle ei ole riittävää näyttöä.

Meta-analyysin aineistossa 29 tutkimuksessa oli todettu 554 sydänkohtausta ja 26 tutkimuksessa 337 aivohalvausta. Lisäksi 28 tutkimuksessa oli 676 kuolemantapausta särkylääkkeiden käyttäjillä. Aineisto käsitti yhteenlaskettuna 115 000 lääkkeenkäyttövuotta.

Raportti on niin merkittävä, että lehti laati siitä pääkirjoituksen. Sen kirjoittaja, professori Wayne Ray Nashillen yliopiston ennaltaehkäisevän lääketieteen laitokselta, sanoo: "Sydän- ja verisuonitautien riski on otettava huomioon määrättäessä mitä tahansa tulehduskipulääkettä. Naprokseeni näyttää vähiten haitalliselta." Naprokseenia myydään Suomessa kauppanimillä Alpoxen, Miranax, Naprometin, Napromex, Naproxen Merck NM, Naxopren, Pronaxen.

The Guardian 12.1.2011

Trelle S, Reichenbach S, Wandel S, et al. Cardiovascular safety of non-steroidal anti-inflammatory drugs: network meta-analysis. BMJ 2011; 342:c7086 Free Full Text

Dr Mercola kirjoittaa tänään blogissaan muista vaarallisista lääkkeistä