KOK: Ravintolisät parantavat urheilusuoritusta

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) julkaisi 27.10.2010 uuden konsensuskannanoton, jossa se hyväksyy ravintolisien käytön ja suorastaan suosittelee niitä urheilusuoritusten parantamiseen. Käytännössä uusi ohje siunaa vallitsevan tilanteen, sillä useimmat urheilijat käyttävät ravintolisiä.

Sveitsissä Lausannessa päämajaansa pitävä KOK sanoo lausunnossaan muun muassa: "Ravitsemus vaikuttaa merkitsevästi suorituskykyyn."

Ravintolisät tulivat nyt ensi kertaa mukaan KOK:n suosituksiin, tosin näin varovaisesti muotoiltuina: "Hyvin pieni osa ravintolisistä voi parantaa joidenkin urheilijoiden suorituskykyä". KOK ei täsmentänyt, mitä ravintolisiä se tarkoittaa. Aikaisempi KOK:n lausunto varoitti ravintolisien käytöstä, aivan kuten US Anti-Doping Agency edelleenkin tekee. KOK:n mukaan ”ravintolisiä tulee käyttää nykyisen tutkimusnäytön perusteella valistuneen ammattilaisen ohjauksessa.” KOK muistuttaa, ettei ravintolisä korvaa huonoja ruokavalintoja eikä puutteellista ruokavaliota, ”mutta ravintolisät jotka tarjoavat välttämättömiä ravintoaineita voivat olla lyhyellä tähtäimellä vaihtoehto, kun ravinnon saanti on rajoittunutta matkojen tai muiden tekijöiden vuoksi”.

D-vitamiini nostettiin esille välttämättömänä ravintolisänä silloin, kun auringonvaloa ei ole saatavilla riittävästi. Myös riittävää kalkin ja raudan saantia korostetaan ohjeissa. Hiilihydraattien käyttöä suositellaan yli tunnin kestävissä lajeissa. Myös proteiinilisää (15–25 g) suositellaan treenien jälkeen. Uusien ohjeiden yhtenä tavoitteena on neuvoa vuoden 2012 Lontoon olympialaisiin valmistautuvia urheilijoita.

Lausunnon voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä


The Sports Nutrition 2011 Virtual Conference

NutraIngredients-USA järjestää torstaina 27. tammikuuta 2011 urheilijoiden ravintoa ja ravintolisiä käsittelevän virtuaalisen konferenssin The Sports Nutrition 2011 Virtual Conference. Siinä esiintyy "high-profile industry personalities" seuraavista yhtiöistä ja organisatioista: The Coca-Cola Company, Council for Responsible Nutrition (CRN), US Anti-Doping Agency (USADA) ja Euromonitor International.

Lähde: Nutraingredients.com 5.1.2011