Magnesiumia ylipainoisille ja diabeetikoille

Magnesiumin nauttiminen ravintolisänä (500 mg/vrk) parantaa jo neljässä viikossa ylipainoisten ihmisten geenien toimintoja ja korjaa monia aineenvaihdunnan häiriöitä, muun muassa liiallista insuliinin eritystä vereen, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus. Sen julkaisi johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (joulukuu 2010).

Magnesiumilla on monia hyödyllisiä vaikutuksia terveyteen, mutta siitä on julkaistu vain vähän satunnaistettuja kliinisiä kaksoissokkokokeita, joissa olisi selvitetty laajasti magnesiumlisän vaikutuksia aineenvaihduntaan ja geeneihin.

Tässä hankkeessa kohderyhmänä olivat ylipainoiset ihmiset, joilla ei ollut vielä diagnosoitu diabetesta, mutta joilla riski oli suuri. Arvostetut tutkimuslaitokset selvittivät suun kautta nautitun magnesiumin vaikutusta ylipainoisten ihmisten aineenvaihdunnan biomarkkereihin, genomiin ja proteiiniprofiiliin (proteomics).

Koehenkilöinä oli 14 tervettä, ylipainoista ihmistä (BMI ≥25). Heidät arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen sai kuukauden ajan magnesiumia 500 mg päivässä ja toinen lumetta. Vaikutusjakson jälkeen pidettiin kuukauden tauko, jonka jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa. Koehenkilöistä mitattiin useita muuttujia, kuten veri- ja virtsanäytteitä, RNA ja geenejä Human Gene ST 1.0 array (Affymetrix, Santa Clara, CA). Tutkimussuunnitelman voi lukea kokonaisuudessaan clinicaltrials.gov –sivustolta.

Magnesiumhoito alensi merkitsevästi veren proinsuliinin eli C-peptidin ja paastoinsuliinin pitoisuutta. Tulehdussytokiineissa ei havaittu muutoksia, mutta 60 eri geenin toiminta koheni.  Ne normalisoivat aineenvaihduntaa. Virtsan valkuaisaineissa ilmeni positiivisia muutoksia useissa peptideissa ja muissa proteiineissa.

Johtopäätös oli, että magnesiumlisä parantaa jo neljässä viikossa merkitsevästi ylipainoisten ihmisten geenien ilmentymistä ja valkuaisaineprofiilia ja vaikuttaa muutoinkin suotuisasti aineenvaihduntaan.

Raportti tukee uutta saksalaistutkimusta sekä Hyvän diabeteshoidon oppaassa esitettyjä näkemyksiä, joiden mukaan magnesium kuuluu diabeetikon hyödyllisiin ravintolisiin.

Tutkimuksen tekivät Department of Epidemiology and the Program on Genomics and Nutrition, University of California, Los Angeles, Los Angeles, CA, and the Division of Preventive Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA.

Raportti vahvistaa tuoretta Pohjois-Carolinan yliopiston tutkimusta, jonka mukaan riittävä magnesiumin saanti voi ehkäistä puolet uusista diabetestatapauksista. "Magnesiumin saannin lisääminen voi olla tärkeä keino parantaa insuliiniherkkyyttä, vähentää tulehdusta (inflammaatiota) ja diabeteksen riskiä”, päättelivät tutkijat samassa lehdessä (Kim ym. 2010). Magnesium vähentää tunnetusti myös valtimo- ja sydäntautien riskiä (Reffelman ym. 2010). Magnesiumin puute lisää diabeetikon kuolemanvaaraa. Magnesiumin suhteen tilanne muistuttaa suuresti D-vitamiinia: Kummankin saantisuositusta olisi syytä nostaa reilusti, sillä siten voitaisiin ehkäistä yleisimpiä ja kalleimpia kansantauteja.

Chacko SA, Sul J, Song Y, et al. Magnesium supplementation, metabolic and inflammatory markers, and global genomic and proteomic profiling: a randomized, double-blind, controlled, crossover trial in overweight individuals. American Journal of Clinical Nutrition 2010 Dec.
Kim DJ, Xun P, Liu K, et al. Magnesium Intake in Relation to Systemic Inflammation, Insulin Resistance, and the Incidence of Diabetes. Diabetes Care 2010. Published online before print August 31, 2010, doi: 10.2337/dc10-0994
Reffelmann T, Dörr M, Ittermann T, et al. Low serum magnesium concentrations predict increase in left ventricular mass over 5 years independently of common cardiovascular risk factors. Atherosclerosis. 2010 Sep 21. PubMed