Näin konjugoitu linolihappo (CLA) ehkäisee rintasyöpää

Kansanterveyslaitoksen tutkimusten mukaan maitotuotteita välttävien suomalaisten naisten CLA:n saanti on vähentynyt niin, että puute lisää jo rintasyövän vaaraa. Uusi tutkimus osoittaa, että CLA ehkäisee rintasyöpää vaikuttamalla estrogeenin reseptoreihin. CLA ehkäisee tunnetusti monia eri syöpätauteja, muun muassa rakkosyöpää.

Konjugoitu linolihappo (CLA) on maidon ja maitotaloustuotteiden luonnollinen ainesosa. Sitä käytetään myös lisäravinteena laihdutuksessa ja painonhallinnassa. CLA vaikuttaa suotuisasti moniin lihomiseen liittyviin hormoneihin, muun muassa adiponektiiniin. CLA estää tunnetusti syöpää, erityisesti rintasyöpää, ja sen antikarsinogeenisia vaikutuksia on tutkittu jo pitkään. Uuden tutkimuksen mukaan se estää estrogeenin haittavaikuksia siten, että rintasyövän vaara vähenee ja jo alkaneen syövän kasvu estyy.

Amerikkalaisen Emory-yliopiston gynekologian klinikka tutki CLA:n antiestrogeenista aktiviteettia estrogeenireseptoripositiivisessa (ER+) rintasyöpäsoluissa. Niihin lisättiin joko kaupallista CLA:ta, joka on eri isomeerien seos tai viittä erilaista puhdistettua CLA-isomeeriä. Sekä seos että erityisesti isomeeri 9cis,11cis estivät syöpäsolujen kasvua. Tutkijat päättelivät, että CLA-yhdisteillä on tehokas rintasyöpäsolujen kasvua estävä vaikutus (1).

CLA:n isomeeri c-9, t-11 estää syöpää useilla muillakin tavoilla. Se
toimii antioksidanttina
lisää adiponektiinin synteesiä adiposyyteissä (lue raportti)
estää haitallista B4-leukotrieeniä (LTB4) ja PGE2-prostaglandiinia
estää insuliinikaltaista kasvutekijää (insulin-like growth factor, IGF)
estää syöpäsolujen kasvua (proliferointia) ja leviämistä muualle elimistöön eli metastasointia
auttaa "kuolemattomia" syöpäsoluja tekemään itsemurhan (apoptoosin)

Toisen uuden, korealaisen, tutkimuksen mukaan CLA estää rakkosyöpää. Tutkijat korostavat CLA:n kykyä tehostaa syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia (2).

1. Tanmahasamut P, Liu J, Hendry LB, Sidell N. Conjugated linoleic Acid blocks estrogen signaling in human breast cancer cells. J Nutr. 2004;134(3):674-80. [PubMed]
2. Oh YS, Lee HS, Cho HJ, et al. Conjugated linoleic acid inhibits DNA synthesis and induces apoptosis in TSU-Pr1 human bladder cancer cells. Anticancer Res. 2003;23(6C):4765-72. [PubMed]

CLA ehkäisee rintasyövän metastasointia
CLA parantaa insuliinin toimintaa ja polttaa rasvaa
CLA vähentää selluliittia
Konjugoitu linolihappo – tohtori Tolosen katsausartikkeli