Raskausajan masennus: Psykologin neuvoja

Kalaöljyn EPA-rasvahappo, joko yksin tai yhdessä DHA:n kanssa, ehkäisee masennusta ja monia muita sairauksia, kuten sydäntaudit, tyypin 2 diabetes, joihin liittyy hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio), kirjoittaa Teksasin yliopiston lastentautiopin apulaisprofessori Kathleen Kendall-Tackett uudessa artikkelissaan (American College of Nurse-Midwives).

Professori Kendall-Tackett on koulutukseltaan psykologi. Hän on toiminut aikaisemmin New Hampshiren yliopiston psykologian apulaisprofessorina, jossa virassa hän tutki raskausajan ja synnytyksen jälkeistä masennusta ja kalaöljyn vaikutusta siihen. Uudessa artikkelissaan hän kertoo kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutuksista naisten terveyteen ja aivan erityisesti synnytyksen jälkeiseen aikaan.

Vaikka tutkimusten löydökset ovat ristiriitaisia, suurin osa tutkimuksista osoittaa EPAn, joko yksin tai yhdessä DHA:n ja mielialalääkkeiden kanssa, olevan tehokasta masennuksen hoidossa. Pelkän DHA:n merkitys on vähemmän selvä, mutta se yhdistetään yleensä EPAan ja [tällöin sillä] näyttää olevan hyödyllinen vaikutus. Kohtuullisina annoksina EPA ja DHA näyttävät olevan turvallisia ja hyvin siedettyjä raskaana oleville ja synnyttäneille naisille”, kirjoittaa professori Kendall-Tackett.

Kathleen Kendall-Tackett. Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Women's Mental Health in the Perinatal Period and Beyond. American College of Nurse-Midwives. 2010 Nov-Dec;55(6):561-7 doi:10.1016/j.jmwh.2010.02.014