E-EPA ja autoimmuunitaudit

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat hiljaista kroonista tulehdusta ja vaikuttavat muutoinkin suotuisasti immuunijärjestelmän ja aineenvaihdunnan sairauksiin. Kalaöljyn katsotaan vaikuttavan pääasiassa immuunivastetta säätäviin tulehdussytokiineihin ja -leukotrieeneihin. EPA on ilmeisesti tässä suhteessa tehokkain omega-3-rasvahappo. Sen tehokkain muoto on puhdistettu ja väkevöity E-EPA, joka kehitettiin Japanissa 1980-luvulla. Japanilaiset lääkärit määräävätkin E-EPAa monien sairauksien hoitoon, muun muassa sydän- ja reumatauteihin.

Japanilaiset tutkijat kuvaavat uudessa artikkelissaan, kuinka puhdistettu EPA (E-EPA) vaikuttaa immuunijärjestelmän tiettyihin T-valkosoluihin (Tregs), jotka vaimentavat tulehdusta, autoimmuunitauteja ja siirrännäisten hylkimisreaktioita. Yksi EPAn vaikutuskohde on sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa säätävä reseptori PPARγ, jonka kautta myös eräät diabeteslääkkeet (tiatsolidinedionit) vaikuttavat. PPARγ:a stimuloivat yhdisteet, kuten E-EPA, estävät autoimmuunitauteja, ainakin koe-eläinmalleissa. E-EPAn on todettu vaimentavan myös sydänsiirrännäisten hylkimisreaktiota.

Nämä havainnot puoltavat E-EPAn käyttöä autoimmuunitautien ja elinsiirtojen yhteydessä. Autoimmuunitauteja ovat muiden muassa tyypin 2 diabetes, MS-tauti, psoriasis, reumataudit ja systeeminen skleroderma.

Iwami D, Nonomura K, Shirasugi N, Niimi M. Immunomodulatory effects of eicosapentaenoic acid through induction of regulatory T cells. International Immunopharmacology. 2010 Dec 17. [Epub ahead of print]