Antioksidantit, valtimo- ja sydänterveys

Antioksidantit – C- ja E-vitamiini, ubikinoni ja seleeni – päivittäin ravintolisinä nautittuina vähentävät tulehdusta ja lisäävät merkittävästi valtimoiden joustavuutta, alentavat kohonnutta verenpainetta ja lisäävät "hyvää" HDL-kolesterolia, ilmenee uudesta israelilaisesta tutkimuksesta. Sen julkaisi Nutrition & Metabolism -lehti.

Tutkimukseen osallistui 70 keskimäärin 62-vuotiasta henkilöitä, joilla oli useita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä: kohonnut verenpaine, diabetes, matala HDL, tai jotka tupakoivat. Puolet sai kuusi kuukautta lumepillereitä ja puolet päivittäin 1000 mg C-vitamiinia, 400 mg E-vitamiinia, 120 mg ubikinonia (Q10) ja 200 mikrogrammaa (µg) seleeniä.

Puolen vuoden kuluttua antioksidantteja saaneessa ryhmässä oli tapahtunut seuraavia parannuksia:

  • Valtimoiden jouistavuus suureni merkitsevästi
  • Systolinen ja diastolinen verenpaine alenivat merkitsevästi, systolinen keskimäärin 145,2:sta 136,1 mmHg:iin ja diastolinen 78,4:stä 75 mmHg:iin
  • HDL-kolesteroli lisääntyi merkitsevästi
  • hs-CRP aleni merkitsevästi 1,94:stä 0,62:een.

Erityisen merkittävänä on pidettävä herkän CRP:n huomattavaa vähenemistä. Se osoittaa, että elimistön matala-asteinen tulehdus (inflammaatio) väheni. Kuten tiedetään, on tulehdus valtimomuutosten pääasiallisin aiheuttaja (ei kolesteroli).

Valtimon kovettuminen

Antioksidantit ehkäisevät valtimomuutoksia, osoittaa uusi tutkimus.

Aikaisemmin on jo havaittu, että antioksidantit suojaavat DNA:ta vaurioilta, lisäävät antioksidanttikapasiteettia ja parantavat valtimoiden sisäseinämän, endoteelin toimintaa. Tutkijat korostavat, että seleeni "suojaa merkitsevästi sepelvaltimoiden endoteelia hapetusstressiltä" ja että ubikinoni "parantaa diabeetikkojen valtimoiden endoteelin toimintaa".

Shargorodsky M, Debby O, Matas Z, Zimlichman R. Effect of long-term treatment with antioxidants (vitamin C, vitamin E, coenzyme Q10 and selenium) on arterial compliance, humoral factors and inflammatory markers in patients with multiple cardiovascular risk factors. Nutrition & Metabolism 2010, 7:55 (6 July 2010) Free Full Text