Psykiatrian professorit: Kalaöljyä masennukseen

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot auttavat masennukseen, raportoivat amerikkalaiset psykiatrian professorit John Davis ja Edythe London keskiviikkona 8.12.2010 Miamissa pidetyssä neuropsykofarmakologian kokouksessa. EPA-rasvahappo on osoittautunut johdonmukaisesti antidepressiiviseksi, mutta myös EPAn ja DHA:n yhdistelmästä voi olla apua masennuksen hoidossa, professorit päättelivät analysoituaan 15 tieteellistä tutkimusta. Hankkeen rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto.

EPA on antidepressiivinen omega-3-rasvahappo. Sitä vastoin pelkkää DHA:ta sisältävät valmisteet ovat tehottomia. Mutta kun DHA yhdistetään EPAan, voi valmisteesta olla apua, päättelevät psykiatrit. Kasvin siemenöljyn omega-3 eli ALA sitä vastoin ei tepsi kliiniseen masennukseen.

"Puhdasta EPAa sisältävillä valmisteilla on ollut [tutkimuksissa] johdonmukaisesti antidepressiivinen vaikutus, kun taas puhtaalla DHA:lla ei ole tätä tehoa", sanoi psykiatrian professori John Davis (Illinoisin yliopisto) esitelmässään. Hänen mukaansa myös EPAn ja DHA:n yhdistelmällä on antidepressiivisiä ominaisuuksia ja sitä voidaan antaa joko yksin tai yhdessä perinteisten masennuslääkkeiden kanssa.

Toistaiseksi ei vielä tiedetä varmasti, voisivatko masennuspotilaat käyttää kalaöljyvalmistetta vakiolääkityksen sijasta tai muiden lääkkeiden lisänä, sanoi Kalifornian yliopiston psykiatrian ja farmakologian professori Edythe London esitelmässään. Hän ei suosittele ainakaan vielä pelkkää kalaöljyhoitoa masennukseen.

"Johdonmukainen havainto on, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat kohentaa masentuneiden ihmisten mielialaa", London sanoi. Hän suosittelee EPAn ja DHA:n yhdistelmää. Professorien meta-analyysi on herättänyt mediassa suurta huomiota. Raportti julkaistaan myöhemmin vertaisarvioidussa tieteellisessä lehdessä.

Koostetutkimus tukee englantilaisen ravitsemustieteilijän Julian G. Martinsin viime vuonna julkaisemaa meta-analyysia. Myös sen mukaan EPA on tehokkaampaa masennuksessa kuin DHA. Amerikkalaisten psykiatrian professorien David Mischoulon ja Maurizio Favan johdolla tehdyssä tutkimuksessa pelkkä E-EPA oli yksinkin tehokasta vakavan masennuksen hoidossa. Tällä hetkellä on käynnissä useita kymmeniä tutkimuksia, joissa selvitetään omega-3-rasvahappojen vaikutusta mielenterveyteen (Clinical Trials).

Suomessa psykiatri Mauno Rauramo ehdotti jo 15.11.2009 Duodecimille, että kalaöljy lisättäisiin masennuksen Käypä hoito -suosituksiin. Ehdotus ei ole vielä toteutunut. Lue lisää.

Bloomberg Businessweek/Healthday  8.12.2010