D-vitamiini lisää "hyvää" HDL-kolesterolia

D-vitamiinin vähyys veressä liittyy matalaan HDL-kolesterolin pitoisuuteen. Mitä enemmän seerumissa on D-vitamiinia, sitä enemmän siinä on myös HDL-kolesterolia, osoittaa uusi chicagolaisen Rush-yliopiston tutkimus. Havainto selittää osittain sitä, että D-vitamiini ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja.

Aineistona oli 78 naista, iältään 48–64 vuotta. Heidän seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) oli keskimäärin 77,5  ± 38 nmol/l, HDL-1,47 ± 0,28 mmol/l ja suurten HDL-partikkelien alaryhmän 8,6 ± 3,4 μmol/l. Mitä  suurempi S-D-25-lukema oli, sitä suurempi oli myös suurten HDL-partikkelien määrä. Ikä ei vaikuttanut näihin tuloksiin. S-D-25 liittyy suurten HDL-partikkelien määrään vahvemmin kuin kokonais-HDL:ään.

"Teoreettisesti D-vitamiini voi suojata sydäntä ja verisuonia edistämällä suurten HDL-hiukkasten määrää ja vaikuttamalla siten kolesterolin kuljetukseen", kirjoittavat tutkijat.

Tässä tutkimuksessa naisille ei annettu D-vitamiinilisiä. Silti mitatut S-D-25-lukemat olivat noin kaksinkertaisia verrattuina niihin, mitä suomalaisilla naisilla on ilman D-vitamiinilisää.

Kazlauskaite R, Powell LH, Mandapakala C, et al.  Vitamin D is associated with atheroprotective high-density lipoprotein profile in postmenopausal women. Journal of Clinical Lipidology. 2010;4(2):113-119. Abstract