Yhdysvallat nosti D-vitamiinisuositusta

Yhdysvallat nosti 30.11.2010 D-vitamiinin saantisuositusta. Entinen suositus vuodelta 1997 oli 200 kansainvälistä yksikköä (IU) eli 5 mikrogrammaa (µg) päivässä. Uusi päiväsuositus 14-70-vuotiaille miehille ja 14-50-vuotiaille naisille on 15 µg ja yli 70-vuotiaille miehille ja naisille 20 µg. 51-70-vuotiaille naisille uusi suositus on 20 µg. Alle 13-vuotialle lapsille suositus on nyt 10 µg (ennen 5 µg). Uusi suosistus perustuu pelkästään luuston terveyteen. Suositus ei ota huomioon D-vitamiinin tarvetta immuunijärjestelmälle ja kroonisten sairauksien ehkäisyyn.

Turvallisena enimmäispäiväannoksena jatkuvassa käytössä yli 9-vuotiaille ihmisille on nyt viranomaisten mukaan  4000 IU eli 100 µg. Aikaisempi yläraja oli puolta pienempi. Suomessakin viranomaiset, apteekit, ravitsemustieteilijät ja monet muut tahot ovat pelotelleet, että yli 50 µg päivässä olisi liikaa. Amerikkalaisviranomaisten mukaan se ei pidä paikkaansa. Yli 100 µg päivässä käyttävien tulisi neuvotella asiasta lääkärinsä kanssa, sanotaan Institute of Medicinen julkaisemissa uusissa ohjeissa. Ne on annettu vain luuston terveyttä ajatellen.

Kaikki asiantuntijat eivät ole tyytyväisiä uusiin ohjeisiin, vaan kannattavat suurempaa D-vitamiinin saantia. Maailman johtaviin D-vitamiinitutkijoihin kuuluvat trohtori John Cannel ja  professori Michael Holick (director of the General Clinical Research Center at Boston University Medical Center) ilmaisivat pettymyksensä liian pieneen nostoon. Holick uskoo, että useimpien amerikkalaisten tulisi ottaa D-vitamiinia ruoan lisänä. 

"En usko, että D-vitamiinin saannin lisäämisessä on mitään huonoja puolia. Itse otan 75 µg päivässä. Saman määrän annan useimmille potilailleni, ja he voivat kaikki hyvin", Holick kommentoi. "Tämä annos maksimoi luuston terveyden, eikä annos ole millään muotoa myrkyllinen, vaan sillä voi olla muitakin etuja [kuin luuston terveys]", Holick lisää.

New Vitamin D Recommendations 30.11.2010
Businessweek.com