E-EPA valloittaa maailmaa

Puhdas E-EPA valloittaa kalaöljymarkkinoita maailmalla. E-EPAa valmistavan irlantilaisyhtiön osakkeen arvo ponnahti peräti 60 % yhtiön julkaistua uudet tiedot E-EPAn vaikutuksesta veren rasvoihin. E-EPA alentaa tehokkaasti kohonneita triglyseridejä, joita pidetään valtimotautien itsenäisenä riskitekijänä. E-EPA ei nosta LDL-kolesterolia, kuten muut kalaöljyt. Markkinat arvioivat E-EPAsta pian tulevan miljardiluokan kalaöljyn.

Irlantilainen Amarin Corporation on biofarmakologinen yhtiö, joka keskittyy tuotteiden kehittämiseen sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Yhtiö valmistaa yli 96-prosenttisesti puhdasta EPA-rasvahapon etyyliesteriä, E-EPAa. Sillä on nyt tehty kaksi 3. vaiheen kliinistä tutkimusta, joiden tulokset ovat kerrassaan erinomaiset: E-EPA alentaa hyvin korkeita seerumin triglyseridejä (yli 5,7 mmol/l) peräti 45 prosenttia. Tässä aineistossa 2 g E-EPAa päivässä alensi triglyseridejä keskimäärin 8 % ja 4 g/vrk 18 %. E-EPA tehoaa myös ns. sekamuotoiseen veren rasvahäiriöön (engl. mixed dyslipidemia) statiineja käyttävillä henkilöillä.  E-EPA alensi merkitsevästi apoliproteiineja (ApoB) ja VLDL-kolesterolia, joita pidetään valtimotautien riskitekijöinä.

Kohtuullisesti kohonneita triglyseridiarvoja (2,28-5,7 mmol/l) esiintyy noin kymmenen kertaa yleisemmin kuin hyvin korkeita lukemia (>5,7 mmol/l). Yhtenä syynä triglyseridien kohoamiseen on liian runsas hiilihydraattien syöminen. Maksa muuntaa ylimääräiset hiilihydraatit (joita ihminen ei kykene polttamaan energiaksi) triglyserideiksi, jolloin niiden pitoisuus suurenee veressä. Triglyseridejä syntyy hiilihydraateista maksassa erityisesti insuliiniresistenteillä ja ylipainoisilla henkilöillä (lue lisää).

Triglyseridit ovat itsenäinen valtimotautien ja sydänkohtauksen riskitekijä. Se on suurentunut ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä sekä sepelvaltimotautia, insuliiniresistenssiä, diabetesta ja metabolista oireyhtymää potevilla. Näiden tilojen yleistyminen uhkaa kansanterveyttä kaikissa länsimaissa, mutta aivan erityisesti Suomessa. Tilanne tekee E-EPAsta kansanterveyden ja kansantalouden kannalta erittäin kiinnostavan turvallisen tuotteen. Vuonna 2009 kalaöljy lisättiin valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suositukseen Suomessa ja muissa EU-maissa. Kalaöljyissä on kuitenkin suuria laatueroja. Tutkimusten mukaan E-EPA näyttää nyt kaikkein parhaalta.

E-EPAa tutkittiin yli 1000 henkilön aineistossa kahdessa satunnaistetussa kaksoissokkkoasetelmassa – MARINE- ja ANCHOR- studyissa – jossa yli 100 henkilöllä vaikutusjakso kesti yli vuoden. E-EPAn päiväannos oli 2 tai 4 grammaa. Tulosten mukaan E-EPA on erittäin lupaava biologinen hoitokeino valtimo- ja sydäntautien ehkäisyyn ja hoitoon.

Irlantilaiset tulokset tukevat vahvasti tuoretta japanilaista E-EPA-raporttia. Japanilaiset kardiologit vannovat E-EPAn nimiin ja pitävät kalaöljyn toista rasvahappoa, DHA:ta, vain vähätehoisena tai tehottomana "sivustakatsojana" valtimotaudeissa. DHA:sta vapaan E-EPAn kysyntä kasvaa kaikkialla maailmassa.

Amarin Corporationin valmistama 96-prosenttinen E-EPA ei ole ravintolisä, vaan se rekisteröidään reseptilääkkeeksi. Näin ollen sen käyttö tullee kuluttajalle kalliimmaksi kuin ravintolisänä myytävät kalaöljyt.

Lähteet:
Amarin Corporation

Bloomberg.com News 29.11.2010