Paksusuolen tulehdus ja kalaöljy

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat olla avuksi haavaisen paksusuolen tulehduksen hoidossa, kirjoittaa englantilais-italialainen lääkäriryhmä Journal of the Royal Society of Medicine Short reports -lehdessä. He esittävät vakuuttavan tapausselostuksen ja selostavat niitä biokemiallisia reaktioita, joihin omega-3-rasvahappojen tervehdyttävät vaikutukset perustuvat tässä taudissa. Artikkeli tukee aikaisempia havaintoja, joiden mukaan E-EPA ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa tulehdusta sekä rauhoittaa tulehtunutta paksusuolta.

Lääkärit selostavat italialaisen naispotilaansa vaikean paksusuolen tulehduksen (colitis ulcerosa) hoitoa lääkkein ja sen jälkeen myös kalaöljyllä. Koska lääkehoidosta (mesalatsiini 2,4 g/vrk ja predisoni 40 mg/vrk) ei ollut sanottavaa apua, siihen lisättiin kalaöljy (EPA + DHA). Päiväannos oli 1 gramma 2 kertaa päivässä. Kalaöljy oli hyvin siedettyä eikä se aiheuttanut sivuvaikutuksia. Suoliston toiminta rauhoittui vähitellen ja verinen ripulointi loppui viikossa. Kahden viikon kuluttua tehdyssä tähystyksessä suoli oli normalisoitunut täysin.

Vaikka paksusuolen tulehduksen syy on vielä tuntematon, uskotaan että siihen vaikuttaa immuunijärjestelmän virhellinen, yliampuva reagointi. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot tuottavat elimistössä tulehdusta vaimentavia eikosanoideja, jotka rauhoittavat immuunijärjestelmää, kirjoittavat tutkijat. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kalaöljy voi olla yhtä tehokasta kuin mesalatsiini.

Kroonista suolistotautia potevilla henkilöillä on usein veressään tavallista vähemmän omega-3-rasvahappoja, mikä havainto puoltaa niiden antoa ruoan lisänä. Omega-3:t tasapainottavat nopeasti elimistön omega-6/omega-3-suhdetta, mikä on eduksi immuunijärjestelmälle. Tutkijat selostavat artikkelissaan yksityiskohtaisesti niitä biokemiallisia reaktioita, joihin kalaöljyn suolistoa tervehdyttävä vaikutus perustuu.

Uusi suuri brittitutkimus –25 639 henkilöä – vahvistaa, että omega-3-rasvahapot ehkäisevät paksusuolen tulehdusta. Samoin uusi japanilainen rottatutkimus vahvistaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot (n-3) voivat olla tehokkaita paksusuolen tuehduksen hoidossa.

Papadia C, Coruzzi A, Montana C, Di Mario F, Franzè A, Forbes A. Omega-3 fatty acids in the maintenance of ulcerative colitis. JRSM Short Rep. 2010 Jun 30;1(1):15. Free Full Text