E-EPA ja Parkinsonin tauti

E-EPA-kalaöljy voi olla hyödyllistä Parkinsonin taudin lisähoitona, osoittaa Kanadassa hiirillä tehty tutkimus. Suomessa noin 10 000 ihmistä sairastaa Parkinsonin tautia. Koska siihen ei ole vielä parantavaa hoitoa, kannattaa potilaiden käyttää ravintolisiä, jotka jarruttavat taudin etenemistä ja auttavat säilyttämään muistin mahdollisimman hyvänä.

Ravinnon omega-6- ja omega-3-rasvahapoilla on vaikutusta Parkinsonin taudin kulkuun, kirjoittaa University of Prince Edward Islandin tutkijaryhmä  European Journal of Pharmacology -lehden joulukuun numerossa. Liika omega-6:n saanti kiihdyttää tautia, kun taas omega-3 jarruttaa sitä.

Tutkijat selvittivät E-EPAn vaikutusta kokeellisessa mallissa antamalla hiirille Parkinsonin taudille tyypillisiä muutoksia aiheuttavaa hermomyrkkyä  MPP(+). Yhdiste vähentää aivoissa dopamiinin tuotantoa, estää katekoliaminien biosynteesiä, vähentää sydämen noradrenaliinia ja inaktivoi tyrosiinihydroksylaasia. Nämä myrkylliset vaikutukset estävät solujen ATP:n ja energian tuotantoa ja johtavat solujen kuolemaan. Lisäksi MPP(+) vaikuttaa aivojen omega-6- ja omega-3-rasvahappojen pitoisuuksiin ja niiden aineenvaihduntaa säätäviin entsyymeihin, fosfolipaasi A2 (cPLA2) ja syklo-oksigenaasi-2 (COX-2).

MPP(+) lisäsi hiirten aivoissa linolihapon (LA, omega-6) ja arakidonihapon (AA, omega-6) pitoisuuksia, cPLA2:n aktiivisuutta ja mRNA:n ilmentymistä, kun taas E-EPA vähensi niitä. E-EPA ehkäisi myös muita MPP(+):n haitallisia vaikutuksia ja lisäsi aivojen omega-3-pitoisuutta (EPA ja DHA) sekä dopamiinin määrää.

Ja vielä tärkeämpää – kirjoittavat tutkijat – E-EPA vähensi MPP(+):n nostamaa omega-6-pitoisuutta ja paransi dopamiinin aineenvaihduntaa. Havainto on merkittävä, sillä liiallinen omega-6 tuottaa aivoissa tulehdussytokiineja, jotka pahentavat taudin kulkua. E-EPAlla voi olla kohtuullisen hyödyllisiä vaikutuksia Parkinsonin taudissa, ja niinpä lisätutkimukset ovat aiheellisia, päättelevät tutkijat.

Meng Q, Luchtman DW, El Bahh B, et al. Ethyl-eicosapentaenoate modulates changes in neurochemistry and brain lipids induced by parkinsonian neurotoxin 1-methyl-4-phenylpyridinium in mouse brain slices. European Journal of Pharmacology 2010 Dec 15;649(1-3):127-34. PubMed