Atooppinen (allerginen) ihottuma ja D-vitamiini

D-vitamiinin puute saattaa liittyä atooppisen ihottuman prevalenssiin (esiintymistiheyteen), raportoivat Veronan yliopiston lastentautilääkärit. Heidän tutkimuksensa mukaan atooppisilla lapsilla on usein vakavaa D-vitamiinin puutetta aurinkoisessa Italiassa. (O sole mio!) Suosittelen atopiaa ja astmaa sairastaville lapsille D-vitamiinia vähintään 25 mikrogrammaa päivässä. Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) tulisi mittauttaa ja sen tulisi nousta tasolle 150–160 nmol/l.

Veronan yliopiston lastenklinikan lääkärit vertasivat 37 atooppisen lapsen (18 poikaa, 17 tyttöä), iältään 8 kk –12 v, S-D-25:n pitoisuutta allergiaoireisiin. Vakavaa D-vitamiinin puutetta oli 9 (24 %), kohtalaista 13 (35 %) ja lievää 15 (41%) lapsella. Keskimääräinen S-D-25 oli korkein (100 nmol/l) lievää atopiaa potevilla, sitä matalampi kohtalaisen vaikeaa potevilla (noin 70 nmol/l) ja kaikkein vähäisin vaikeaa-keskivaikeaa atopiaa potevilla (50 nmol/l). Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että D-vitamiinin puute voi liittyä atooppiseen ihottumaan. Havainto puoltaa D-vitamiinilisän vaikutuksen tutkimusta tätä tautia potevilla lapsilla, päättelevät tutkijat.

Tulokset tukevat useita muita uusia D-vitamiinitutkimuksia, joissa on selvitetty D-vitamiinin merkitystä allergisissa sairauksissa. Viime vuonna julkaistiin amerikkalainen 3 viikon supplementaatiotutkimus, jossa 14 atooppiselle henkilölle annettiin päivittäin 100 mikrogrammaa D-vitamiinia (Sic!). Ihottumat lievenivät ja paranivat. Sivuvaikutuksia ei ilmennyt. Tuore amerikkalainen lasten allergologien katsaus ja irakilainen hoitokoe puoltavat niinikään D-vitamiinin käyttöä atopian hoidossa.

Peroni DG, Piacentini GL, Cametti E, et al. Correlation between serum 25 (OH)-vitamin D levels and severity of atopic dermatitis in children. British Journal of Dermatology. Nov 2010. Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Suomalaisilla lapsilla ei ole (ilman D-vitamiinilisää) yhtä suuria S-D-25-pitoisuuksia kuin Veronassa. Suosittelenkin atooppista ihottumaa ja astmaa sairastaville lapsille vähintään 25 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. S-D-25 olisi hyvä mittauttaa, ja pitoisuuden tulisi nousta D-vitamiinilisällä noin 150–160 nmoliin/l. Lisäksi neuvon ottamaan karnosiinia ja kalaöljyä. Niillä on erinomainen yhteisvaikutus.