Berberiini suojaa aivosoluja

Berberiini on ikivanha itämainen kasviperäinen luonnonlääke, jonka terveysvaikutuksia tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Italialaisen Catanian yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että berberiini suojaa aivosoluja liiallisen glutamaatin aiheuttamalta reaktiolta (excotitoxicity). Muita aivosoluja suojaavia ravintolisiä ovat karnosiini, fosfoseriini, B-vitamiinit, kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) sekä lakritsinjuuri.

Glutamaatti eli glutamiinihappo on yleisin aivojen kiihottava eli eksitoiva hermovälittäjäaine, ja se on gamma-aminovoihapon (GABA) esimuoto. Glutamaatti vaikuttaa mm. oppimiseen ja muistiin. Glutamaatin aiheuttama haitallinen kiihotus (ekskitaatio) liittyy moniin neurologisiin tiloihin. Niihin kuuluvat selkäydinvaurio, aivohalvaus, traumaattinen aivovaurio, hermostoa rappeuttavat (neurodegeneratiiviset) sairaudet, kuten MS-tauti, Alzheimerin ja Parkinsonin taudit, ALS-tauti, alkoholismi, alkoholin vieroitusoireet ja Huntingtonin tauti. Myös verensokerin liiallinen väheneminen (hypoglykemia) ja status epilepticus voivat aiheuttaa ekskitotoksisiteettia. Näin ollen berberiinin käyttöalue laajenee entisestään edellä mainittuihin tiloihin.

Samassa yliopistossa on aikaisemmin tutkittu professori Vittorio Calabresen johdolla karnosiinia, jonka myös on todettu suojaavan aivosoluja ja vaimentavan sairaus- ja vanhenemisgeenejä. Nämä Catanian yliopiston raportit puoltavat sekä karnosiinin että berberiinin käyttöä ravintolisänä aivojen suojauksessa rappeutumista vastaan.

Kolmas aivoja ja erityisesti muistia suojaava ravintolisä on nimeltään fosfoseriini. Etelä-Kalifornian uuden tutkimuksen mukaan myös lakritsinjuuri voi suojata aivosoluja rappeutumista vastaan.

Campisi A, Acquaviva R, Mastrojeni S, et al. Effect of berberine and Berberis aetnensis C. Presl. alkaloid extract on glutamate-evoked tissue transglutaminase up-regulation in astroglial cell cultures. Phytother Res. 2010 Nov 17. doi: 10.1002/ptr.3340. Epub ahead of print